Захарният диабет е широко разпространено заболяване не само при хората,

...
Захарният диабет е широко разпространено заболяване не само при хората,
Коментари Харесай

Захарен диабет при кучето - причини, симптоми, лечение, хранене

Захарният диабет е необятно публикувано заболяване освен при хората, само че и при кучетата. Този вид диабет може да бъде развъртян при кучета на всякаква възраст, само че е най-често срещан при кучета на 7-9 годишна възраст. Среща се два пъти по-често при женските кучета. Сред породите кучета с висок риск са: пудел, мопс и шпиц.

Причини

Диабетът при кучето се получава при унищожаване или разрушение на задстомашната жлеза, заради което може да се наруши продукция на хормона инсулин или клетките да откажат да одобряват инсулина. Това положение се назовава инсулинова устойчивост. Вследствие на това тялото не може да синтезира глюкоза, което е главният източник на сила и е нужна за всички системи в организма на животното.

Симптоми

При множеството кучета захарният диабет е обвързван с нараснала жадност и уриниране. Кучето ще желае да пие по-често и повече вадо от нормално, защото лигавицата на устата му е суха. А с течение на времето урината му ще промени цвета си на светложълт.

Въпреки че кучето може да увеличи апетита си, тежестта му ще остава същото или ще намалее. Мирисът в устата му също ще се промени – миризмата ще припомня за изгниване.

Възмжно е кучето да ослепее заради катаракта. Козината на кучето ще загуби предходния си тип, допустимо е да опада, а по кожата му ще се появят язви и обриви. Кучето ще прекарва по-голяма част от времето си в лежане, ще отхвърля да бъде разхождано, ще бъде унило. Когато се движи, ще се усеща зной.

 инжектиране на куче с диабет

Лечение

Диабетът при кучето не може да се излекува, само че може да се управлява чрез композиция от инсулин, диета и придвижване. Инсулинът би трябвало да се инжектира всекидневно през целия живот на кучето. Има разнообразни типове инсулин според от източника, честотата за слагане, продължителността на деяние.

Диетата има доста значима роля – кучето би трябвало да получава една и съща храна всеки ден, едновременно и едно и също количество. Движението ще понижи кръвната захар, ще увеличи абсорбацията на инсулин и кръвния поток и ще подтиква превоза на глюкоза.

Хранене

Както споменахме, вярното хранене е от изключителна значимост за по-нататъшния живот на кучето. Неподходящото, небалансираното меню или нарушаването на рекомендациите за хранене могат да доведат до съществени затруднения.

Действието на особено създадените диети е обвързвано с непрекъснатото управление на равнищата на захарта в организма на кучето, профилактика на затлъстяването и нарушавания продан на веществата.

В състава на диетите има два вида въглехидрати – едните се усвояват елементарно и засищат бързо, а другите се преработват постепенно, като поддържат непрекъснато равнището на захарта. По този метод сред обособените хранения равнището на кръната захар не се повишана, а остава устойчиво, което е извънредно значимо при кучетата със захарен диабет.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР