Загуба на социални връзки, смесване на личен и професионален живот

...
Загуба на социални връзки, смесване на личен и професионален живот
Коментари Харесай

Една пандемия по-късно и работата от вкъщи вече не е толкова желана

Загуба на обществени връзки, разбъркване на персонален и професионален живот - това изпъква ясно в причините срещу отдалечената работа. През 2020 година пандемията трансформира в норма работата от у дома за милиони чиновници в Европейски Съюз. Две години по-късно, какво е усещането им към "хоум офиса "? Отговорът не е еднопосочен, съгласно изследване на "Алианц-Трейд " (Allianz-Trade) в Германия, Франция и Италия, написа novini.bg.

Анкетираните не престават да ценят спестеното време от пътуването до и от работното място и гъвкавите условия на труд, само че акцентират загубата на обществените връзки и изгубването на бариерата сред професионален и персонален живот.

В съпоставяне с предходното изследване по същата тематика, и в трите страни понижава броят на чиновниците, които са дали отговор, че нямат опция да работят от у дома. В същото време се усилва делът на хората, които се връщат в офисите на хибриден режим или на съвсем цялостно работно време: те са 32 % в Германия и Италия и 29 % във Франция (в съпоставяне с 25 % във всяка от страните преди година).

Ползите от отдалечената работа са ясни: множеството интервюирани показват най-много извоюваното време от пътуването до и от работното място (51 на 100 от мъжете и 58 на 100 от жените), гъвкавите условия на труд (49 процента) и по-ниските разноски (26 % от мъжете и 28 % от жените).

Сред минусите на този вид труд са посочени неналичието на благоприятни условия за другарство (29 % от мъжете и 27 % от жените), размитите граници на персоналния живот (17 на 100 от мъжете и 20 на 100 от жените), несъответствуващото работно пространство (мъже - 20 на 100, дами - 18 на сто), съчетаване на домашни действия с работни отговорности (мъже - 18 на 100, дами - 20 на сто) и понижена продуктивност (мъже - 14 на 100, дами - 12 на сто).

Делът на искащите да си останат вкъщи не се е трансформирал и даже понижава. В Германия към този момент единствено една пета от интервюираните желаят да бъдат на подобен режим (спрямо една четвърт преди година). В Италия техният дял остава без смяна (15 на сто), до момента в който във Франция нараства от 10 до към 12 %, само че остава по-малък спрямо другите две страни.

В изследването са изтъкнати и неравенствата, които се основават измежду чиновниците по повод достъпа до интернет или владеенето на цифровите технологии, а фирмите не постоянно ползват характерни ограничения при правенето на новата организация на труда.

Отхвърлям предложенията за работа, при която няма хоум офис

Сред европейските чиновници 65 % са подготвени да изоставен предприятието си, в случай че работодателят им наложи 100 % присъствена работа, сочи изследване на "Ей Ди Пи Рисърч инститют " (ADP Research Institute). При младежите 71 % декларират, че могат да изоставен работа, в случай че работодателят изиска да се върнат в офиса на цялостен работен ден.

В международен проект 64 % от работещите към този момент са обмисляли опцията да си потърсят друга работа, в случай че ги накарат да се върнат целодневно в в предприятието.

Проучването на Ей Ди Пи се основава на допитване измежду 30 000 работещи от 17 страни по света, от които 15 000 в Европа.

Младежите възприемат отдалечената работа като обществена облага

Според Фани Льодерлен, лекар по философия, по-младите наподобява възприемат отдалечената работа като обществена облага, без да си задават доста въпроси за този нов тип труд. В изявление за в. "Фигаро " тя дефинира такава позиция като индивидуалистично и консуматорско отношение към работата, а не като част от предпочитание за възстановяване на организацията на компанията.

Невероятният образец с отдалечената работа в Ирландия

През първото тримесечие над 100 000 дами са се върнали още веднъж на работа с помощта на гъвкавите условия на труд, планувани в новата ирландска тактика за отдалечена работа, осведоми люксембургското издание paperjam.lu.

Без да чака края на пандемията, Ирландия изготви национална тактика за отдалечения труд още през януари 2021 година, включваща право на назначение, центрове, данъчни облекчения. И тя към този момент дава резултати.

Националната тактика за отдалечения труд (National Remote Work Strategy) се състои от пет точки, някои от които още са в развой на разработка, разяснява представител на ирландския министър председател.

На чиновниците ще бъде предоставено правото да изискат отдалечена работа. Законът би трябвало да бъде признат до края на годината. В развой на разискване е моментът, в който служителят ще може да го изиска.

Правителството започва платформа от центрове за отдалечен труд, където чиновниците могат да намерят места за работа и за които първите 10 000 отдалечени служащи до края на август 2022 година имат право на тридневен ваучер за безвъзмезден експериментален интервал.

Правителството си е сложило за цел да реализира 20 % отдалечена работа в обществения бранш. Бюджетът за 2022 година планува данъчна отстъпка от 30 % за разноските за отопление, електричество и съгласуваност с интернет.

Резултатите са налице: преди пандемията работеха отдалечено 8 % от мъжете и 6 % от дамите. Днес и мъжете, и дамите са по 28 %.

Дистанционната работа ускорява и търсенето на парцели в селските региони, изоставени с течение на времето поради увеличението на интензивността в градовете. Работата от разстояние е разрешила да се избегнат 164 000 тона въглеродни излъчвания на стойност над 7,6 милиона евро.

Допълнителните разноски за отопление и електричество са от порядъка на 79 евро и 30 евро, само че служителят икономисва приблизително 413 евро за превоз до работното място и печели приблизително 93 часа годишно, които се правят оценка на 1103 евро.

Компаниите могат да осъществят икономии до 1492 евро на чиновник от покупка или наемане на офиси, което прави близо 25 % икономии.

През юни безработицата беше измежду най-ниските в историята на Ирландия: 4,8 на 100, при 72,8 % претовареност.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР