Загреб. Преди днешната среща на външните министри на ЕС в

...
Загреб. Преди днешната среща на външните министри на ЕС в
Коментари Харесай

Хърватският външен министър: Трябва да изпълним нашата част и да започнем преговори с РСМ и Албания

Загреб. Преди днешната среща на външните министри на Европейски Съюз в Брюксел, хърватският външен министър Гордан Гърлич Радман съобщи, че Европейски Съюз се нуждае от по-нататъшен политически ангажимент и стратегически метод към Западните Балкани и че сътрудниците в района би трябвало да покажат резултати в областите на демократичната промяна, върховенството на закона, цитира думите му кореспондентът на Македонската осведомителна организация (МИА) от Белград, написа македонското електронно издание Frontline .

“Това е от решаващо значение за техния европейски път, само че несъмнено би трябвало да им помогнем и да осъществим и нашата част. Това значи започване на договаряния със Северна Македония и Албания и либерализиране на визовия режим за Косово. Черна гора би трябвало да остане отдадена на пътя си към Европейски Съюз, а Сърбия би трябвало да се концентрира върху промените и превъзмогването на наследството на войната, сподели хърватският външен министър.

Що се отнася до Босна и Херцеговина, Гърлич Радман акцентира смисъла на трите конституирани народи като " ключът към функционалността и стабилността на страната и нейния европейски път ".

Той акцентира, че Европейски Съюз би трябвало да се ангажира и да влага в стабилността и сигурността на Западните Балкани, тъй като това е инвестиция в стабилността и сигурността на Европа.

Външните министри на Европейски Съюз ще се срещнат през днешния ден в Брюксел, с цел да обсъдят засилена политическа ангажираност на Европейски Съюз с сътрудниците от Западните Балкани, а преди началото висшият представител на Европейски Съюз и заместник-председателят на Европейската комисия Жозеп Борел съобщи, че блокът желае да предложи на района по-добра европейска вероятност.

Борел сподели, че обстановката в Западните Балкани е една от най-важните тематики, които ще бъдат разисквани от външните министри на Европейски Съюз.

" Искаме да имаме нов взор върху обстановката в Западните Балкани и да забележим по какъв начин можем да се ангажираме повече в района, " сподели Борел.

Както беше оповестено по-рано, Борел ще показа „ нон-пейпър “ на министрите на срещата, акцентирайки, че „ ясната цел на Западните Балкани е пълноправното участие в Европейски Съюз и всяко предложение за различен път е разпръскване с неприятни последствия за тежката работа, която би трябвало да се направи, с цел да се реализира визията за обединена, мощна и просперираща Европа.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР