Загреб. Хърватия ще премине към използването на еврото като основна

...
Загреб. Хърватия ще премине към използването на еврото като основна
Коментари Харесай

HRT : Хърватия въвежда еврото от 1 януари 2023 година

Загреб. Хърватия ще премине към потреблението на еврото като съществена валута на страната от 1 януари 2023 година Това разгласи вицепремиерът и министър на финансите Здравко Марич на конференцията „ Хърватия като част от еврозоната “, която се организира в Ровин, предава националната радио и телевизия HRT .

„ На 1 януари 2023 година ще преминем към еврото, двойното послание [на средства] ще продължи още две седмици, [т.e.] жителите ще могат да заплащат в куни, а по-късно – единствено в евро “, цитира Марич националната телевизия. „ Периодът на двойно ценообразуване [в куни и евро] ще продължи най-малко една година “.

Според димите на финансовия министър на Загреб формалното оповестяване на присъединението на Хърватия към еврозоната се чака в средата на 2022 година В същото време Марич обърна внимание на нуждата за къс интервал да бъдат изтеглени от обращение съвсем 1,1 милиарда монети (куни и липа), както и 500 милиона банкноти (куни).

Заедно с това държавното управление, министерствата и други съответни ведомства, с цел да обезпечат прехода на страната към потреблението на еврото, би трябвало да приспособяват към 40 закона и 70 разнообразни свързани с тях акта.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР