Заговорът срещу Америка“, лимитираният сериал на HBO, базиран на едноименния

...
Заговорът срещу Америка“, лимитираният сериал на HBO, базиран на едноименния
Коментари Харесай

Уинона Райдър в „Заговорът срещу Америка“

„ Заговорът против Америка “, лимитираният сериал на HBO, основан на едноименния разказ на Филип Рот, притегли зрителския интерес у нас и в Европа още с първите си епизоди. Сюжетът показва различно развиване на американската история по време на Втората международна война, разказана през очите на еврейско семейство от работническата класа в Ню Джърси. Алтернативното развиване наблюдава измененията след политическия напредък на Чарлз Линдберг, герой-авиатор и ксенофобски популист, който става президент и насочва нацията към фашизма.

Автория на продукията са Дейвид Саймън и Ед Бърнс ( " Наркомрежа " и " Поколение убийци " ).  В основните функции са Уинона Райдър, Зоуи Казан и Джон Туртуро. Нов епизод е наличен всеки вторник в HBO GO и от 21 часа по HBO.

Всичко стартира във вечерта на изборите през 1940 година, когато издържалият два мандата президент Франклин Рузвелт – професионален политик, заслужен за всяко демократично ръководство, се оказва провокират от един политически новобранец - Чарлз Линдберг. Линдберг е набрал известност с полета си над Атлантическия океан 13 години по-рано и за  доста американци той е един от героите на страната. Предизборната битка става доста по-ожесточена за жителите от еврейски генезис в Нюарк, когато Линдберг залага в акцията си обещанието, че ще задържи Америка отвън европейската война и че ще остане безпристрастен сред нацистка Германия и съюзническите сили. Той дефинира американските евреи като подбудители на войната и нелоялни към същинските ползи на Америка. Антисемитизмът и ксенофобията пораждат спор у доста американци, които стартират да се отнасят с съмнение към своите сънародници от еврейски генезис, както и към еврейските бежанци в Америка.

„ Като един от най-големите ни романисти, Филип Рот влияе непосредствено върху  сърцето и страстите “, споделя Дейвид Саймън, който съумява да се срещне с Рот един път, с цел да разиска плана преди гибелта на писателя през 2018-а. " С този сюжет той изнася прочувствено движещия се политически път на страната ни, която се е устремила към тоталитаризма и нетолерантността. Това, че се появява през 2004-а, го прави не по-малко евентуален и реален в годината, в която живеем през днешния ден. Рот ни предизвести, че това може да се случи тук. И в действителност се случва. “



Зоуи Казан е проницателна майка и стопанка, която се опасява за бъдещето, до момента в който се пробва да отбрани фамилията си на фона на нарастващия политически климат. Морган Спектър е Херман Левин, нейният горделив и самонадеян брачен партньор, който работи като осигурителен сътрудник и се пробва да поддържа нормалност и да се утвърждава като американски жител, даже когато неговата страна се насочва към фашизма, антисемитизъма и ксенофобския изолационизъм. Уинона Райдър е Евелин Финкел - неомъжената, по-голяма сестра на Бес, чиито лични проекти са в плен на грижите за нейната немощна майка. Джон Туртуро е Лионел Бенгелсдорф - политически закостенял равин от Чарлстън. Той хваща юздите на историята, с цел да се трансформира в основна фигура във зараждащата администрация на Линдбърг. Антъни Бойл е Алвин Левин - ядосаният племенник-сирак, който разрешава на личното си възприятие за неправда и политически разлики с чичо си Херман да го отведат до бойните полета на Европа. Младият Ажи Робъртсън е  десетгодишният Филип Левин, най-младият от клана Левин, който се оправя със личното си почтено любознание и възходяща тревога в свят, който като че ли се срутва към него. Калеб Малис е брат му Санди Левин - артистичният младеж, който се бунтува против родителите си, до момента в който юношеството му се заплита с възходящото му удивление към Линдбърг. Подкрепящият актьорски състав включва Дейвид Крумхолц, Майкъл Костроф, Джейкъб Лавал.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР