Загърбили предизвикателния зимен сезон 2021/2022, бизнесът и държавата очакват с

...
Загърбили предизвикателния зимен сезон 2021/2022, бизнесът и държавата очакват с
Коментари Харесай

От 11 000 лв. за президентски апартамент във Велинград до 60 лв. в хижа - как ще посрещнем Нова година?

Загърбили предизвикателния зимен сезон 2021/2022, бизнесът и страната чакат с оптимизъм новия - 2022/2023 година, който по традиция бе открит в събота в Банско с музикална и кулинарна стратегия. 

По информация на кореспондентите на Българска телеграфна агенция откриването на ски сезона в Пампорово се отсрочва за идната седмица заради липса на задоволително сняг. Пролетните температури в курорта през последните дни стопиха насъбрания сняг. Съобразявайки се с прогнозите за предстоящо захлаждане, от " Пампорово " АД плануват оръдията за неестествен сняг да проработят тази събота и неделя. Стартът на ски сезона ще бъде най-късно на 22 или 23 декември, прецизират от " Пампорово " АД. В началото на идната седмица ще бъдат оповестени и новите цени на въжен превоз картите за зимния сезон 2022-2023.

Официалното разкриване на ски сезона в курортния комплекс " Боровец " няма да се състои заради неподходящите метеорологични условия, написа във Facebook страница на курорта.

" За страдание снежната ситуацията не ни разрешава да посочим съответна дата на отваряне. Използваме всяка минута, в която можем да произвеждаме сняг и чакаме не по-малко от вас, идващите снеговалежи и ниски температури ", оповестяват от курорта.

Ножицата сред скъпото и по-скромното посрещане на идните зимни празници в България тази година е необятна - от над 11 000 лв. за президентски апартамент за 4 нощувки по време на новогодишните празници в известен български спа курорт, до сред 60 и 100 лв. на вечер за нощувката с празнична вечеря съгласно категорията на хижата. По традиция хотелите с 4 и 5 звезди са желани, а и по опциите на задграничните туристи те образуват повече от 75 на 100 от общия брой нощувки на задгранични жители и едвам 4 на 100 - на българите.

Дали ще надхвърлим приходите от нощувки през декември, които по традиция са положителни поради коледните и новогодишните празници, следва да разберем от националната статистика следващата година. Трябва обаче да напомним, че през предизвикателната за бизнеса 2021 година те доближиха 40,8 млн. лева, като 28,1 млн. лева бяха от български жители, а 12,7 млн. лева - от задгранични. Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през декември 2021 година, беше със 127,3 на 100 повече в съпоставяне със същия месец на миналата година.

Началото на зимния сезон по традиция слага тематиката за втори въжен превоз край Банско поради огромните опашки, въпросът обаче е в обсега на постоянно държавно управление, каквото към момента България няма. По това време на годината нормално се припомня и за неизползвания капацитет на Витоша като ски курорт. Засега схващане по тези два казуса бе заявено в парламентарната Комисия по туризъм. Тези претенции бяха сложени в края на ноември пред членовете на комисията от управленията на " Юлен " и " Витоша ски ". 

Ян Калчев, изпълняващ длъжността изпълнителен шеф на " Витоша ски ", дефинира като подигравка протичащото се на Витоша. Липсата на визия и в някаква степен отвод от институциите, представляващи страната, са довели до тези крайни положения на планината, а тя е образът на София и най-ценното нещо за нашите поданици, главно за децата, съобщи той. Калчев помоли да се потърси общата визия за Витоша. По думите му планината не се показва в уреди, а в отношение, и съобщи, че не става въпрос за бизнес ползи, а за човешка вероятност. Витоша, даже в медиите, не наподобява като курорт, уточни още той.

Празниците можем да посрещнем и на път

Празниците можем да посрещнем и на път. Засега в България можем да посрещнем Коледа или Нова година във влака единствено по насила, в случай че по някаква причина ни се наложи да прекосим страната тъкмо в тези дни. Обикновено тези празници ги проспиваме в спалните вагони или ги изпращаме, втренчени в тъмнината зад прозорците на купетата. Може би не е надалеч времето, когато сходно преживяване може да стане част от програмата на атракционни пътувания и на БДЖ.

Идеята си коства да се обмисли, разяснява за Българска телеграфна агенция ръководителят на отдел " Маркетинг " в БДЖ Калин Маринов. Преди идните празници от БДЖ приготвиха атракционни пътувания с влакове с парен локомотив по два маршрута из страната в една събота и неделя, когато хората ще имат повече свободно време, описа Маринов. Най-малките пасажери ще бъдат сюрпризирани с коледни дарове. Пътуването ще е малко и затова не се планува да има спални вагони. Продажбата на билети към този момент е оповестена от БДЖ, като цените ще са малко по-високи от постоянните. Причината е, че сходно пътешестване е обвързвано с спомагателни разноски за парния локомотив, който се приготвя най-малко три-четири дни преди пътуването. Билети могат да се купят от всички каси в сдружението в страната и онлайн от страницата на БДЖ.

Най-честите направления за атракционните пътувания в страната са свързани с исторически събития и нормално са в дните, които са публични или национални празници. Предлагат се и като фамилни пътувания, само че още веднъж са обвързани с културно-историческата тема. Любимите посоки на българите за пътувания с трен са: София - Черепиш, с теснолинейката Септември - Велинград, Горна Оряховица - Трявна.

Всяка година БДЖ провежда и атракционни пътувания с ретро вагони от царско време и парни локомотиви от тридесетте - четиридесетте години на предишния век. Традицията датира от началото на 90-те години и сходни пътувания се оферират за обособени клиенти, компании, туроператори и чужденци, които най-често подхващат такива пътувания.

Заявките за групови фирмени пътувания се вършат съвсем една година авансово. Маршрутите и влаковият състав са разнообразни и са съгласно желанията на клиентите. Последните 20 години няма места в България, които да не са обиколени от клиентите ни, разяснява Калин Маринов. През пролетта най-желаните направления са през Искърското дефиле, през есента главният маршрут е Кърджали - Подкова, а зимата са необичайност фирмените поръчки. Основно се търсят пътешествията с влаковете " Корона експрес " и " Витоша - експрес " от царско време и от времето на социализма, има клиенти, които желаят в състава да има и вагони от постоянните влакове.

Най-често феновете на пътуването с трен избират да го създадат с влаковия състав от предишните времена - парен локомотив, три вагона от " Корона Експрес " и един от " Витоша ". Подобен състав може да посрещне 60 - 70 посетители, в него има първокласни спални кабини със независим хигиеничен възел, вагон салони и ресторант.

Цената за такова пътешестване се дефинира според от типа локомотиви и броя на вагоните, като сумата може да се усили съгласно маршрута, престоите на влака, в случай че такива са декларирани от клиентите - да вземем за пример един ден в несъмнено обитаемо място, което да бъде прегледано от туристите. Най-честите посетители са туристите от Германия, а в последното ни пътешестване участваха представители на 17 страни, които са фенове на ретротранспорта и постоянно пътуват с сходен превоз в Европа, а България е част от тяхната стратегия, описа Калин Маринов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР