Заедно с Община Русе работим за бързо възобновяване работата на

...
Заедно с Община Русе работим за бързо възобновяване работата на
Коментари Харесай

Летището край Русе трябва да заработи до края на годината

„ Заедно с Община Русе работим за бързо обновяване работата на летището в града, като се чака това да стане до края на тази година. Вече са отпуснати 2.6 милиона лв. и те са намират по сметките на общината. Предстои проучване на писта, избиране на наземен и летищен оператор, както и назначение на личен състав, отговарящ на всички условия при обслужването на летището “. Това разгласи заместник-министърът заместник-министърът на превоза и известията Владимир Върбанов по време на
Националната кръгла маса на тематика „ Енергийна успеваемост в превоза и вероятности за потреблението на нисковъглеродна сила в Дунавския район “. Тя е проведена от Русенския университет „ Ангел Кънчев “. Участие в събитието взеха заместител регионалният шеф Людмил Христов, кметът на Община Русе Пенчо Милков и неговият заместител по комунални действия Димитър Недев.

Министерството на превоза и известията и Община Русе работят дружно за бърз рестарт на функционалностите на летището за цивилен полети.

От своя страна кметът Милков разясни, че се изчаква отчета за така наречен резистентност на пистата, което е належащо изискване за възобновяване на полетите. Той разгласи и, че има декларирани ползи и от други компании за полети. „ Когато се възвръща летище, което беше превърнато в поляна, не може да си слагаме нереалистични периоди. Необходимо е цялостно проучване, предприемане на ограничения за сигурност, които да дават опция на жителите, качили се в Русе, непосредствено да се качват на други самолети в София, да вземем за пример. Желанието и ежедневната работа са факт “, разяснява кметът Милков.

Според него все още отпуснатите средства са задоволителни да се възвърне летателната валидност на летището. „ С ограниченията, които общината сама прави, ние имаме летище за леката авиация за самолети до съвсем 6 тона “, прецизира кметът на Русе. Дейностите са финансово избрани, налични са и машините за тяхното осъществяване. В постановлението на Министерски съвет е записано изискване, че сумата може да се употребява, когато бъде верифицирана от община Русе, че не съставлява нерегламентирана държавна помощ. Именно по тази причина от локалната власт са и в непрекъснат контакт с Министерството на финансите. „ Такова нещо не е правено от друга община - да поддържа връзка с Европейската комисия  и да верифицира, че нещо, което страната е решила да направи в Русе, не е държавна помощ. Летателната валидност за огромни самолети ще бъде възобновена. “, безапелационен бе кметът.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР