Задълбочаващият се съюз между Израел и няколко арабски държави плаши

...
Задълбочаващият се съюз между Израел и няколко арабски държави плаши
Коментари Харесай

Външният министър на Израел: Израелско-арабският съюз възпира Иран

Задълбочаващият се съюз сред Израел и няколко арабски страни " плаши и възпира " Иран, съобщи през днешния ден израелският външен министър Яир Лапид, който бе хазаин на невиждана среща с присъединяване на четирима арабски външни министри.

Разговорите в израелската пустиня Негев, към които се причисли и държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, се организираха в миг, когато се усилват сигналите, че съглашението от 2015 година по отношение на нуклеарната стратегия на Иран, на което се опълчиха Израел и няколко арабски страни, скоро ще бъде възобновено.

Лапид направи мненията дружно с първитедипломати на Съединени американски щати, на Обединените арабски емирства, Мароко и Бахрейн, които откриха цялостни връзки с Израел през 2020 година, и на Египет, който призна Израел през 1979 година

" Тази нова архитектура, споделените качества, които построяваме, плашат и възпират общите ни врагове -- преди всичко Иран и неговите пълномощници ", сподели Лапид.

" Те сигурно имат от какво да се опасяват. "

ОАЕ и Бахрейн откриха връзки с Израел по силата на Авраамовите съглашения, реализирани с посредничеството на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп. След това Мароко възвърне връзките си с Израел по силата на настрана съглашение, подписано с посредничеството на Тръмп.

Израелските водачи настояват, че нормализирането на връзките акцентира променения Близък изток, където арабските водачи към този момент не са принудени да се държат на разстояние от Израел, до момента в който спорът му с палестинците остава неуреден.

Авраамовите съглашения разгневиха палестинците, които твърдяха, че те бележат изменничество към десетилетния консенсус на Арабската лига против връзките с Израел, до момента в който той не се съгласи със основаването на палестинска страна със столица в Източен Йерусалим.

Блинкен изрази мощна поддръжка за споразуменията, само че предизвести, че те не могат да заменят израелско-палестинския кротичък развой. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР