Задачата за намаляване на зависимостта на Европейския съюз от руските

...
Задачата за намаляване на зависимостта на Европейския съюз от руските
Коментари Харесай

ЕС: Намаляването на зависимостта от руската енергия е трудно, но възможно

Задачата за понижаване на зависимостта на Европейския съюз от съветските енергийни запаси е доста сложна, само че осъществима, а Вашингтон към този момент е осведомен за това по какъв начин Европейски Съюз има намерение да я реши. Това съобщи в понеделник заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Марош Шефчович, изказвайки се пред Атлантическия съвет във Вашингтон.

Той означи значимостта на „ спомагателното взаимоотношение сред Съединени американски щати и Европейски Съюз в региона на енергийната сигурност “.

„ Днес обясних на моите събеседници доста в детайли какво са постигнали като съглашения главите и държавните управления на европейските страни ", съобщи той.

" Искаме да понижим зависимостта си от вноса на изкопаеми горива от Русия допустимо най-вече и допустимо най-бързо. Това е извънредно сложна задача, само че е допустима “, сподели Шефчович, говорейки на срещите с американски публични лица.

Според зам.-шефа на Европейска комисия ще е належащо да се развие инфраструктурата за доставки на полутечен природен газ.

Миналата седмица Европейската комисия популяризира оферти за понижаване на покупките на съветски газ с две трети до края на годината.

Европейският комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон сподели, че Европейският съюз несъмнено би трябвало да направи това, макар покачването на цените и високия дял на съветския импорт в някои страни от общността.

Според Шефчович Европейски Съюз счита началото на съветската интервенция в Украйна като „ 11 септември за Европа “. Заместник-председателят на Европейска комисия имаше поради терористичните офанзиви, осъществени в Съединените щати на 11 септември 2001 година

" Видяхте по какъв начин Европа стана по-активна, какви тектонични промени се случиха през последните няколко дни ", съобщи той.

" И аз не приказвам за наказания, приказвам за това, което се случва във външната и вътрешната политика на Германия ", добави Шефчович.

„ Говоря за това по какъв начин европейските институции работят във връзка с помощта за Украйна, в това число военна помощ “, продължи той.

Европейският съюз разисква проекти със Съединени американски щати за запълване на 90% от своите газови складове до началото на идната зима в светлината на проектите за понижаване на доставките от Русия, сподели Шефчович.

„ Едно от нещата, които разисках тук тази заран и следобяд, беше какво можем да създадем дружно, с цел да имаме 90% цялостни уреди за предпазване на газ преди началото на идната зима “, сподели той.

„ [Разговаряхме също] за това какво можем да създадем, с цел да си сътрудничим и работим дружно, с цел да понижим зависимостта си от вноса на съветски горива с две трети през идващите няколко години, което още веднъж е доста огромен проблем и ще изисква положително и тясно съдействие сред нас “, добави зам.-шефът на Европейска комисия.

Европейският съюз ще има потребност от 50-60 милиарда кубически метра природен газ от други източници за подмяна на доставките от Русия, сподели Шефчович.

Той означи, че по време на съвещания с американски сътрудници той характеризира желанията на Европейски Съюз по следния метод:

„ Ако желаеме да понижим зависимостта най-малко с две трети, това е нашата цел, тогава ще би трябвало да получим 50-60 милиарда кубически метра газ от други източници ", съобщи еврочиновникът пред американците.

Според Шефчович " тук, несъмнено, ще би трябвало да се вземат сложни решения ".

Задачата за понижаване на зависимостта на Европейски Съюз от енергийните запаси на Русия е доста сложна, само че осъществима, Вашингтон е осведомен за визията за нейното решение, сподели Шефчович.

Шефчович се срещна във Вашингтон в понеделник със заместник-министъра на енергетиката на Съединени американски щати Дейвид Търк и шефа на Националното разузнаване на Съединени американски щати Аврил Хейнс. Той имаше среща и с ръководещия шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР