Зад руините се крие хилядолетна история от особено значение за

...
Зад руините се крие хилядолетна история от особено значение за
Коментари Харесай

Ще приеме ли ЮНЕСКО спасяването на остров „Свети Кирик“ за своя кауза след историческата визита днес

Зад руините се крие хилядолетна история от изключително значение за международната памет

Днес в Созопол се случи историческо събитие, което не съумя да влезе в мейнстрийма, само че сигурно ще отеква във времето, тъй като идеята за спасението на остров „ Свети Кирик “ и рушащото се Морско учебно заведение, откри нови съидейници.

Островът бе посетен от помощник-генералния шеф на ЮНЕСКО Ернесто Отоне и началника на отдела за „ Европа “ Берта Де Санкристобал.

Експертите разгледаха деликатно всяко кътче на 82 дка остров, а на място бяха историци, подводни археолози, които показаха богатата история на „ Свети Кирик “.

Отоне и Де Санктристобал несъмнено бяха впечатлени. Официална позиция от тях ще има напълно скоро, само че от тях се чака да се трансфорат в посланици на концепцията за спасяването на Морското учебно заведение и острова, тъй като всяко кътче там е история.
 Кметът на Созопол Тихомир Янакиев е удовлетворен, тъй като откри съидейници за огромния план, който може да промени профила на курортния град за десетилетия напред
Областният шеф на Бургас проф. Мария Нейкова през днешния ден несъмнено бе удовлетворена, тъй като това бе нейна идея още от първия ден на първия мандат. Проф. Нейкова срещна и сериозна поддръжка в лицето на към този момент някогашния министър на културата проф. Велислав Минеков.

Днес той също бе измежду гостите, а както самичък показа е оставил в Министерството на културата създаден и подробен план за превръщането на остров „ Свети Кирик “ в Център за международно културно завещание – „ Българският Лувър “.

„ Днешната среща несъмнено е стъпка напред в нашата идея. Посещението на място на ЮНЕСКО е извънредно значимо и занапред ще дава положителни резултати. Това беше измежду главните задания, които с професор Минеков си поставихме в търсене на решения за острова. Зад руините се крие хилядолетна история от изключително значение за международната памет. Нещо, което би трябвало да бъде видяно. На място е невероятно да останеш апатичен. За специалистите в региона на културата, историята и археологията напълно. Защото на „ Св. Кирик и Юлита “ всеки сантиметър е памет. Ще разчитаме на ЮНЕСКО за помощ в построяването на идея за възобновление на острова “, сподели от своя страна регионалният шеф проф. Мария Нейкова.
 Бившият министър на културата проф. Велислав Минеков(в средата) бе от членовете на изпълнителната власт, които са помогнали най-вече за спасяването на острова
Ернесто Отоне показа, че концепцията да се възвърне и запази исторически това, което е намерено на острова, е страхотна и дефинира това като възможност  освен за България, само че и за човечеството. 

Интересно е да забележим на едно и също място освен археологически обекти, само че и подводно културно завещание. Също по този начин и здания, които са неповторими освен като архитектура и история, само че и с местоположението си, разяснява Ернесто Отоне.

„ Сложността произтича от това, когато имаме град с неголямо население, при който се следи пик на визитите през летните месеци. Идеята е да се откри метод за непрекъснатост на тези визити през цялата година, вместо те да са съсредоточени в избрани месеци ”, сподели още помощник-генералният шеф на ЮНЕСКО.



„ Целта на ЮНЕСКО е да поддържа метода, по който да се откри опция за това ”, означи той.

След обиколката на острова делегацията се насочи на разходка из Стария град на Созопол. По-късно през днешния ден следва и работна полемика с домакините от българска страна, главен акцент на която ще е планът за създаване на Световен център на изкуствата на острова.

Днес всички бяха безапелационни, че постройката на тогавашното морско учебно заведение е в окаяно положение и в случай че не се подхващат ограничения, ще падне. Зам.-кметът на Созопол Румен Кисьов описа, че островът бил в безупречно положение до 2007 година, от 2007 до 2009 година се охранявал от структури на Министерство на защитата, по-късно е трансфериран на частна охранителна компания, която е позволила да бъде безусловно опоскан - изкъртени са парапетите от ковано желязо, тръбите, изрината е ел. инсталацията и е откраднато всичко по-ценно. Виновни, несъмнено, няма. 
 Около Морското учебно заведение има доста история и скъпи находки   Провлакът е благосъстоятелност на Министерството на културата, дружно с целия остров. Концепцията е изменена и той ще остане под опеката на МК, с цел да се откри държавно финансиране на проекта  Тихомир Янакиев сподели на гостите окаяното положение на бившето Морско училище
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР