Созопол може да има автогара-музей, ако археолозите позволят консервирането и

...
Созопол може да има автогара-музей, ако археолозите позволят консервирането и
Коментари Харесай

Какво ще се случи със строежа на автогарата в Созопол след откритите археологическите находки

Созопол може да има автогара-музей, в случай че археолозите разрешат консервирането и експонирането на находките

Находките, открити от археолозите при разкопки на терена, на който ще бъде построена автогарата в Созопол, евентуално ще забавят процеса на строителство. Общината обаче има различни разновидности, с цел да може дълго чаканият план да завърши. Това сподели пред публицисти кметът Тихомир Янакиев. Едната опция е терминалът да бъде издигнат в кв. Мисаря, само че съгласно градоначалника мястото не е уместно, защото е обвързвано с доста повече време и разноски. 

„ Моето мнение и това на екипа ми е, че на автогарата мястото й на входа на Стария град. Дали ще бъде разрешено поради откритите археологически полезности, това е различен въпрос. Ако бяхме тръгнали да работим за автогара в кв. Мисаря, най-малкото неналичието на съгласуваност от околовръстния път и имота за обекта и прекосяването на трафика по ул. „ Одеса ” щеше да е проблем. Първо би трябвало да се борим да създадем съгласуваност до околовръстния път, след това да свържем незабавно вътрешноградски превоз, което е обвързвано с вложения - водачи, монтьори, хранилище и така нататък Това са доста разноски, доста логистични проблеми. А автогара на плануваното място би коствало по-малко. Откъм локация е на прелестно място. Автобусите ще могат бързо да се изнасят, няма да влизат в Стария град, край пристанището “, изясни Янакиев. 

Възможният вид е находките да бъдат експонирани на същото място. Така Созопол ще има автогара-музей, както се случи със стадиона в морския град. При градежа са открити находки, само че обектът се построи, а разкопките са съхранени и експонирани. 

„ Обмислен е този вид, няма да коства доста повече. Аз съм квалифициран с няколко благоприятни условия и това е една от тях. Каквото и да се случи – автогара ще има, а разкопките ще бъдат консервирани по подобаващ метод, че да са налични за локалните и туристите “, добави още кметът. 
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР