Зад понятието нервен срив“ се крие изключителната степен на умора

...
Зад понятието нервен срив“ се крие изключителната степен на умора
Коментари Харесай

8 признака, че сте на крачка до нервен срив: Как да се справите с проблема

Зад понятието „ нервозен срив “ се крие изключителната степен на отмалялост на нервната система. Емоционално и физическо претоварване, „ прегряване “, живот под непрекъснат стрес – всичко това изчерпва силите ви и води до тъжни последствия.

Рядко се замисляме какъв брой е значимо да поддържаме баланс сред работа и отмора, да си даваме задоволително време за възобновяване, да се предпазваме от „ токсичност “ от близки и сътрудници. Повечето хора се пробват да извлекат максимума от себе си, изцяло пренебрегвайки здравето си.

Освен всичко друго, още от детството ни е внушена концепцията, че дългият и твърдоглав труд е ключът към триумфа във всичко. Само като влагаме всичките си старания в работа и учене, можем да влезем в влиятелен университет, да създадем кариера, да спечелим въздействие и така нататък Така растем изцяло уверени, че „ бъхтенето “ е постоянно целесъобразно, тъй като триумфът би трябвало да бъде реализиран непременно, даже и с тази, на влошеното ни здраве.

За да разпознаете в точния момент, наближаващия нервозен срив, би трябвало да сте наясно с неговите първи признаци. Ето ги най-очевидните сигнали, че вашата нервна система се нуждае от подобаваща отмора.

Проблеми със съня

Това е един от най-очевидните признаци, че сте покрай нервозен срив. Може да имате усложнения със заспиването – това демонстрира, че нервната система не може да се отпусне изцяло.

Но даже и да съумеете да заспите, в случай че сънят ви ще е лекомислен, това още веднъж не е добре. Често ще се събуждате и на сутринта ще имате чувство за отмалялост, защото когато нервната система работи зле, сънят не може да обезпечи на тялото нужната отмора.

Как да се оправим?

Коригирайте режима си. Без работа вечер – оставете я в офиса и се връщайте към мислите за нея единствено заран. Лягайте си в 21-22 часа, с цел да се наспите задоволително. Къпането или четенето преди лягане е най-хубавият метод да се отпуснете.

Бързо преуморяване

Проблемите с нервната система водят до непрекъснато възприятие на отмалялост, което се демонстрира даже в тези моменти, когато поемате доста малко физически или душевен стрес. Например, в случай че сте привикнали да тичате заран, тогава в положение, близо до нервозен срив, това ще ви сътвори чувство за уязвимост и отмалялост най-малко през идващите няколко часа. Като „ бонус “ можете да получите сърцетуптене, затруднено дишане, зной и нараснало изпотяване. И това в случай, че към този момент сте тренирани, т.е. бягате постоянно повече от месец или година.

Как да се оправим?

Почивката е жизненоважна за вас, без значение какви значими неща имате да вършите. Вземете си почивен ден, изключете телефона си и се пробвайте изцяло да се отпуснете. Здравето е по-важно от всичко друго.

 

Свръхчувствителност

Когато нервната система е претрупана, човек губи способността да поддържа хладнокръвие в отговор даже на най-малките тласъци. Появява се нараснала сензитивност и в случай че по-рано сте реагирали умерено на молбата да изнесете боклука откакто се върнете от работа, към този момент можете елементарно да избухнете. Също по този начин да се появи чувство за тежест в цялото тяло, отмалялост и даже незаинтересованост.

Как да се оправим?

Непременно се консултирайте с доктор. Свръхчувствителността е повече от сериозна причина да отложите работата най-малко за един ден и да получите надеждна здравна помощ.

Изпитвате непрекъснато възприятие на безпокойствие и вътрешно напрежение

Може да нямате причина да се притеснявате, да нямате явни проблеми, които би трябвало да бъдат незабавно решени, да няма опасност за вашето богатство, само че в това време ще бъдете обзети от възприятие на безпокойствие и вътрешно напрежение. Тревожността в този случай работи като явен сигнал, че нервната ви система е претрупана и изисква отмора.

Как да се оправим?

За да се отървете от безпокойството, би трябвало да сведете до най-малко всички стресови обстановки и да си дадете време за възобновяване. Ако тревогата не изчезне дълго време, единствено доктор може да помогне за решаването на този проблем.

Нарушения в храносмилателната система

Поради непрекъснатия стрес може да си докарате с храносмилането или по-точно с работата на стомашно-чревния тракт. В положение, близо до нервозен срив, усещате болежка в коремната празнина, бързо насищане или, назад, празнина в стомаха, конвулсии в хранопровода. Констипацията или диарията също са ясни сигнали.

Как да се оправим?

Първо се консултирайте с гастроентеролог, с цел да се подложите на нужните прегледи и да изключите други диагнози. Пробвайте да намалите преживения стрес, като се отървете от дразнители.

Усещане за самотност

Постоянният стрес неизбежно води до възприятие на самотност. Преставате да се контролирате, карате се с близки, не можете да намерите време за другарство с другари и по този начин нататък. В резултат на това се чувствате самотни, даже когато сте заобиколени от други хора.

Друг вид за развиване на събитията е да се пандизите себе си, без да желаете да обсъждате проблемите си с никого. Трудно е да се каже сигурно кой от тези два разновидността е по-опасен.

Как да се оправим?

Говорете за проблемите си с някой, на който имате доверие. За да може някой да ви помогне, би трябвало да оставите индивида да го направи или най-малко да го уведомите, че се чувствате зле. Отделете си малко време, с цел да видите хора, които обичате, които ви карат да се чувствате добре в компанията им.

Чувство на виновност

Когато силите ви са на изчерпване, може да се почувствате отговорни – пред себе си, пред сътрудници и шефове, пред близки и прочие. Например, да се ядосате на себе си, че сте похарчили прекалено много време и сила за нормалните задания, които не можете да контролирате сами, че не се интересувате от нищо, което сте харесвали преди.

Как да се оправим?

Вие сте просто човек, чиито запаси не са безкрайни – спрете да се измъчвате с виновност. По-добре дайте на тялото си естествена отмора, като почтено обясните на другите, че имате потребност от време, с цел да се възстановите.

Мъчително главоболие

Обикновено този признак се демонстрира при хора, занимаващи се с интелектуална работа, защото в техния случай натоварването на нервната система е доста увеличено. Признаци, че сте покрай нервозен срив са звук в ушите, пулсираща болежка в слепоочията, замаяност, гадене и намаляване на кръвното налягане.

Как да се оправим?

Първото нещо, което би трябвало да извършите, е да отложите работата за известно време. Ако вашата нервна система подава толкоз явни сигнали, че е смазана, не й противоречете. Адаптирайте се към новите условия – работете по-малко, правете чести почивки, разсейвайте се, като излизате на открито или сменяте действия. Ако това не помогне, отидете на доктор. След като той дефинира повода за главоболието, можете да започнете лекуване, което ще понижи дискомфорта.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР