Зад гърба на великотърновския общински съвет служебният министър на земеделието

...
Зад гърба на великотърновския общински съвет служебният министър на земеделието
Коментари Харесай

Къщи ще никнат върху търновска гора. Министър Гечев прескочи местната власт

Зад гърба на великотърновския общински съвет служебният министър на земеделието Явор Гечев е сменил предназначението на 38,4 дка гора в кв. „ Картала “. Това оповестява.

За решението на отрасловия министър в локалната администрация разбрали едвам през вчерашния ден, въпреки то да е от края на предходната година. Мястото е начална точка за голям брой туристически направления и едно от обичаните за разходка на търновци. В съседство е ситуирано свято средищно място за Бялото приятелство на Дънов.

Преди 11 години локалният парламент бе наложил възбрана за строителни действия в региона. Със особено негово решение територията, ситуирана до предпазените зони „ Търновски височини “ и „ Янтра “, бе със статут на горски парк. Неколкократно притежателят на земята, добита посредством замянка в предходните мандати, изиска да я застрои с къщи, само че удряше на камък. На идната тази седмица сесия на локалния парламент за следващ път трябваше да се гледа настояването на софийската компания „ Риъл естейт ентърпрайсис “ Общинският съвет да преразгледа
мнението за парковия статут и територия с необикновен режим на застрояване.
Търновските управници се намират и под непрестанен публичен напън и мониторинг по отношение на дейностите си за горите на „ Картала “, които преди доста години са засети с непринуден труд от популацията за да бъде овладяна ерозията на почвата над града.

С едноличното си решение обаче Гечев тотално загърби локалната власт и я сложи пред приключен факт.

Вече на практика няма спънка да стартира построяването на комплекс с еднофамилни къщи в региона и да се изсекат борове и различен тип растителност.

316 хиляди лева е превела компанията притежател, с цел да смени предназначението на 38-те декара гора. Още 45 хиляди лева са дадени за компенсационно залесяване, сподели наша инспекция.

Според осведомени локалните парламентаристи към момента имат лостове за влияние върху процесите, които различен пробва да дирижира вместо тях. До тях може да се стигне след намесата на адвокати, стига да има воля за отбрана на публичния интерес, както и този на самостоятелната локална власт.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР