Зачестяват случаите на деца с тежка форма на болесттаОткриват бацила

...
Зачестяват случаите на деца с тежка форма на болесттаОткриват бацила
Коментари Харесай

Проф. д-р Ваня Юрукова: Туберкулозата не си е отишла

Зачестяват случаите на деца с тежка форма на заболяването
Откриват бацила при хора с вирусни пневмонии и COVID-19

От години цивилизованият свят си мисли, че е не запомнил туберкулозата, само че се оказва, че тя не ни е не запомнила. Лекарите освен у нас, а и в другите страни регистрират растеж на скритата заболеваемост от туберкулоза поради пандемията от COVID-19, която съвсем спря профилактичните прегледи и диагностиката на болестта. Рязко е понижен броят на лекуващите се.
В България във възрастовата група до 17 година в това число през 2019 година са болни 204 деца,  а през 2020 година - 164. При възрастните през 2019 година броят на новооткритите случаи и на рецидивите е бил 1289 души, а през 2020 година - едвам 901, което е с към една трета по-малко спрямо миналата година. Но това не значи, че туберкулозата си отива, в противен случай – има я, само че случаите се откриват прекомерно късно.

„ Проблемът не е единствено в числеността, а и в тежестта на болестта при неговото разкриване. Зачестяват случаите на деца с тежки форми на туберкулоза - инфилтративно-пневмонична, фиброзно-кавернозна и други - сигнализира проф. доктор Ваня Юрукова, шеф на Втора клиника по неспецифични белодробни заболявания и зам.-директор на МБАЛББ „ Света София “. - При възрастни също преобладават тежките случаи, пациентите късно търсят лекарска помощ. Наблюдават се огромни абсцесни кухини – каверни - с така наречен „ букетна зараза “ - на Mycobacterium tuberculosis, микотична зараза и други патогенни бактерии. “

С нараснал риск от развиване на туберкулоза са хора, които в предишното са боледували от нея, както и тези с хронични белодробни заболявания (хроничен бронхит, бронхиална астма, ХОББ и др.) Неваксинираните или с некачествено извършена имунизация също са застрашени. До нараснал риск от туберкулоза водят всички болести, предизвикващи понижен имунитет: захарен диабет, язва и други заболявания на стомашно-чревния тракт, чернодробна цироза, анемия, рак. Хората, които са с намалени защитни сили в резултат на недохранване, недояждане, диета, след бременност или кърмене, тежки вирусни инфекции, неприятни социално-битови условия, обитаващите затворени колективи също са изложени на по-голям риск. 
Симптомите на туберкулозата не са доста характерни и постоянно се неглижират. Те могат да бъдат изнемощялост, уязвимост, загуба на вкус, суха кашлица (промени в „ тютюнджийската кашлица “), съществуване на храчки, в някои случаи кръвохрачене, субфебрилна температура, нощно изпотяване, бодежи в гърдите, намаляване на тегло, изброява проф. Юрукова.

„ В момента в клиниката имаме пациенти с вирусна пневмония, COVID-19 позитивни и по едно и също време с това установихме и бацилоотделяне за туберкулоза – споделя проф. Юрукова. - Поводът да дойдат при нас е вирусната зараза, която протичаше с висока температура. При направената рентгенография имаше промени, които не бяха типични за COVID-19 и това ни накара да създадем микробиологично проучване за туберкулоза. В множеството случаи посредством микроскопско проучване на храчка се открива кои заболели са бацилоотделители, за което са нужни единствено 30 минути. В други случаи се изчакват посевките и са нужни най-малко 14 дни, а от време на време и повече от месец. При по-трудните клинични случаи може да се постанова фибробронхоскопия с проучване на бронхоалвеоларна течност и биопсия. “
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР