Забравихме ли за опасностите от тероризма под натиска върху обществата

...
Забравихме ли за опасностите от тероризма под натиска върху обществата
Коментари Харесай

Проф. д-р Николай Радулов пред novini.bg : Няма добро международно сътрудничество срещу тероризма

Забравихме ли за заплахите от тероризма под натиска върху обществата от болестта Ковид 19 и израз на нехайство на службите ли е следващият подтиснически акт във Виена? Взаимодействат ли си страните по отношение на угрозата от гнет и по какъв начин службите се оправят с тези проблеми у нас, и по света? По тези тематики беседвам с специалиста проф. доктор Николай Радулов. Той е лекар на науките, съветник по проблемите на националната сигурност. Бил е секретар на Министерство на вътрешните работи в държавните управления на Стефан Софиянски  Стефан Софиянски Стефан е наследник на Антон Ангелов Софиянски и Елена Бояджиева Софиянска, има сестра и Иван Костов  Иван Костов През 1967 година приключва приблизително обучение в 18-о СПУ " Кирил и Методий " (СОУ " Уилям Гладстон " ) -. Сега преподава по проблемите на сигурността в Нов български университет.

Факт е, че в действителност вниманието на хората в Европа е ангажирано със болестта от Ковид 19,

с рестриктивните мерки, наложени им от парвителствата и сякаш се приспа вниманието към голямата заплаха от тероризма. Но експертите са наясно, че тероризмът не е престанал и ден да не "произвежда " взривни актове, убийства и насиле над хората. Т.е. продължава си, само че всичко се случва освен в европейските страни, а на всички места по света. Например в Афганистан в центъра на столицата Кабул имаше гърмежи, в Турция не престават и дали са кюрди или не, насилието е реалност. Имаме терористична вълна, която се мести непрекъснато по света. Но

хората са по този начин устроени, че когато не са наранени персонално,

не помнят за нейното битие.
Колкото да ни се коства, че работата на полицейските и специфичните служби не е задоволително добра, не е по този начин, илюзия е. Когато няма терористични актове в страните от централна и западна Европа, които са най-вече задачите на терористите, то това не значи, че липсват агресорите, които да ги извършат, а че има продължаваща работа на службите и полицията за ограничението им. Знаете, че след "Шарли Ебдо " цяла Европа хвърли доста средства в битката с насилието и единствено от 2013 година насам френските специфични служби да вземем за пример са разкрили над 61 организации, които са възнамерявали терористични актове.
При състояние, че има над 8000 обвинени, които се наблюдават от спецслужбите на Франция, това значи, че се отделят великански суми за битката с насилието. Хиляди хора прииждат още веднъж в страните на Стария континент без докумнти, без да се знае какви са. Те са сложни обекти за проучване и наблюдения. Във Франция да вземем за пример причинителят беше пристигнал преди малко, а информацията за нападателните му пристрастености, каквито е проявявал и преди, се е изгубила евентуално някъде по пътя.

Не е положително интернационалното съдействие във връзка с тероризма,

още през 2012 година стартира построяването на един огромен план за осведомителна европейска система срещу тероризма. В нея трябваше да се вкарат всички, които са освен свързани с предходни подтиснически актове, само че и хора, които са им близки и познати. Този план беше изпълнен единствено от три страни. Не зная какво се случи с него след това и дали продължава да работи. Но се вижда, че наподобява няма мониторинг върху всички тези лица, които се движат през границите и се заселват в добре развитите европейски страни. При нас е мъчно да се направи оценка на положението и активността на службите. Ако ги питате тях самите, то те ще се оценят като най-прекрасни на света. Факт е обаче, че акта в Сарафово се случи откакто бяха осведомени специфичните служби и то с много конкретика за мястото, за обектите и така нататък. Като че ли службите ни не повярваха на тези данни, макар че бяха излъчени от авторитетна работа. Ние, жителите, нямаме цялостна информация за тяхната активност, докладите им пред Народно събрание не ни дават задоволително данни по тази причина какво се случва в редиците им. Но има един неоспорим факт:

Каквото и да се случи, нашите служби се оказват все неподготвени.

Аз не разбирам за какво с такова твърдоглавие не разрешават да им се извърши инспекция. Изключително циничен метод е тези, които са проверявани, да дефинират кой да ги ревизира. Не е работа на спецслужбите да ревизират мандрите да вземем за пример, да им вършат досиета и така нататък.Не зная каква е тяхната готовност за посрещане на възможен терористичен акт, само че дай боже да не ни се случва! В този смисъл желая да подчетрая, че ограничаващите ограничения против пандемията в този момент, водят до това, че градовете са полупразни и всеки, който се движи някъде е елементарно видим. Това окзва въздействие при разпознаването на подозрителни хора. От друга страна, за жалост последните случаи, когато бяха хванати нелегално преминаващи бежанци през наша територия, се оказа, че са били подпомагани от хора от службите и полицията!
Да се надяваме, че България не съставлява интерес за тероризма. Също по този начин, че има трезви и рационални хора, които могат дейно и добре да работят по тези проблеми, стига да им се даде опция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР