Забраняват временно употребата на питейна вода в село Казанка, Старозагорско.

...
Забраняват временно употребата на питейна вода в село Казанка, Старозагорско.
Коментари Харесай

Високи стойности на уран в старозагорското село Казанка

Забраняват краткотрайно използването на питейна вода в село Казанка, Старозагорско. Причината - РЗИ – Стара Загора е открила отклоняване в химичните индикатори на водата за питейно-битови цели (съгласно Приложение №1 на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването).

Пробите, взети от централен водоизточник в село Казанка, са оценени в лаборатория на Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика към Българска академия на науките - София. Резулаттите от разбора на два водоизточника демонстрират концентрации 0,055 mg/l за ниска зона и резултат 0,045 mg/l за висока зона, чиито стойности са над оптималната от 0,03 mg/l на натурален уран в питейна вода в село Казанка.

Поради това РЗИ – Стара Загора е направила наставление (до възстановяване качествата на питейната вода) за краткотрайно ограничение на използването ѝ за питейни потребности и за готвене, което влиза в действие незабавно. ВиК има обвързване също и да уведоми хората за краткотрайното ограничаване и да достави питейна вода на популацията.

Нови проби от два водоизточника и взети от домакинство ще бъдат изпратени в Национален център по радиобиология ирадиационна отбрана, с цел да бъде изследвана още веднъж концентрацията на натурален уран.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР