Забележителни фестивални кинотворби идват в града под Сините камъни със

...
Забележителни фестивални кинотворби идват в града под Сините камъни със
Коментари Харесай

София Филм Фест“ идва в Сливен със забележителни фестивални кинотворби

Забележителни фестивални кинотворби идват в града под Сините камъни със 7-ото издание на „ София Филм Фест “. В рамките на 3 дни,от 29 до 31 май, в зала „ Сливен “ ще бъдат прожектирани пет кино лентата.

Община Сливен и екипът на „ София Филм Фест “ канят жителите и посетители на града на откриването, което ще се състои на 29 май, понеделник, в зала „ Сливен “ от 18 ч. Началото ще бъде обещано с премиера на кино лентата „ Повелителят на горите “. Това е портрет на един незабравим човек, чието дело е удостоено през 2018 година с различна Нобелова премия – наградата Right Livelihood. Първата фестивална вечер продължава в 20 ч. с един от най-успешните български филми на последните години - „ Сестра “, вторият пълнометражен филм на режисьорката Светла Цоцоркова. Той има забележителна фестивална орис - международната му премиера е на фестивала в Сан Себастиан, в програмата „ Нови режисьори ”. Филмът е притежател на редица интернационалните награди, почетен е и с огромната премия „ София – Град на киното “ на 24- ия „ София Филм Фест “. В него феновете ще видят Моника Найденова, Светлана Янчева, Асен Блатечки, Елена Замяркова, Валентин Ганев, Иван Савов и Александър Бенев. Сценарият е на Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова, които са и продуценти на кино лентата. След прожекцията сливенската аудитория ще има опция да се срещне с създателите на кино лентата.

Програмата на фестивала продължава във вторник, 30 май, с документалния филм на Николай Василев „ Ваклуш “. Началото на прожекцията е от 18 ч. Филмът е сниман в интервал от съвсем три десетилетия – сред 1994 и 2022 година и съдържа извънредно любопитни архивни фрагменти от живота на известния нравствен лидер и преподавател Ваклуш Толев. Филмът е отдаден на 100-годишнината от неговото рождение и съставлява роман за житейския път и концепциите на една от най-енигматичните персони на България. Николай Василев е сценарист и режисьор, извънредно деен в намиране на вълнуващи герои и сюжети. За кино лентата му „ Приказки “ е почетен през 2010 година с премията „ Jameson “ на София Филм Фест за най-хубав български късометражен филм. Във филмографията му има още десетки наградени филми като „ Добрият самарянин “, „ Пътят към Тива “, „ Да бъдеш Майстора “, „ Формулата на Тео “, „ Гладиатор “ и други Той също ще се срещне с публиката в Сливен и ще бъде разполагаем за диалог след края на прожекцията.

Третият кино ден на фестивала, който е в навечерието на Деня на детето – 1 юни, ще бъде отдаден на младите киномани. От 18 ч. стартира прожекцията на „ Титина “ – забавна анимационна история на режисьорката Кайса Нес, която споделя за едно именито куче и неговия собственик Умберто Нобиле, инженер на дирижабли от ХХ век. Копродукцията сред Норвегия и Белгия е въодушевена от действителните събития от преди век – фамозният откривател Роалд Амундсен се свързва с Нобиле и му поръчва дирижабъл, с който да покори Северния полюс. Филмът е озвучен на български език и е подобаващ за деца и техните родители.

Кинофестивалът ще приключи с най-новия филм на сръбския режисьор Радивое Андрич „ Как се научих да хвърча “. Проектът е основан по награждавания разказ на известната детска писателка Ясминка Петрович и бе показан на „ София Мийтингс 2018 “. Във кино лентата има съществено българско присъединяване – в актьорския екип е Стефан Щерев, звукорежисьор е Момчил Божков, художник-гримьори са Петя Симеонова и Атанас Темнилов. Началото на прожекцията е от 20 ч.

„ София Филм Фест в Сливен “ е част от плана на Арт Фест „ Операция кино 2023 “, осъществен в партньорство с Национален фонд „ Култура “, с поддръжката на веригата киносалони „ Europa Cinemas “ и OMV България.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР