Забавяне на икономическия растеж през 2022 г. заради изчерпване на

...
Забавяне на икономическия растеж през 2022 г. заради изчерпване на
Коментари Харесай

2022: Високата инфлация ще забави потреблението и растежа

Забавяне на икономическия напредък през 2022 година поради привършване на резултатите на възобновяване и двойно по-висока инфлация по отношение на плануваната от държавното управление планува Институтът по стопанска система и политики (ИИП) към Университета за национално и международно стопанство (УНСС). Третият годишен отчет на изследователското звено предвижда през тази година растежът на Брутният вътрешен продукт да бъде 3.5%, доста под плануваните от държавното управление (4.8%) в плана за бюджет, който Народното събрание преглежда (графика 1). Макроикономическата прогноза на ИИП е направена въз основа на информация, оповестена до 31 декември 2021 година При правенето й са употребявани обществени данни на ЕЦБ и МВФ за развиването на световната стопанска система и паричната политика на водещите централни банки. 

Прогнозираме растежът на действителния Брутният вътрешен продукт през 2021 година да възлезе на 4.8% , което ще се дефинира от позитивния принос на вътрешното търсене, до момента в който чистият експорт ще способства негативно. От позиция на разноските закрайно потребление, динамичността на действителния Брутният вътрешен продукт ще се дефинира от позитивния принос на вътрешното търсене, до момента в който чистият експорт ще има негативен принос. Това ще се дължи напо-големият ритъм на напредък на вноса по отношение на износа на артикули и услуги.

В същото време предстоящите позитивни развития във връзка с вътрешното търсене отразяват устойчивата динамичност на частното ползване презпървите три тримесечия на 2021 година, както и антицикличното влияние на фискалната политика (по линия на по-високите разноски на държавното управление за ползване и чисти прехвърляния към домакинствата). Тъй катопредизвиканият от COVID-19 отрицателен потрес е обвързван в по-голяма степен с търсенето по отношение на предлагането, предвиждаме през 2021 година да продължи да се следи негативно отклоняване на Брутният вътрешен продукт от евентуалното ниво напроизводство, въпреки и в по-малка степен по отношение на 2020 година

В същото време отрицателните стопански шокове във връзка с предлагането (свързани с динамичността на енергийните цени) ще лимитират растежа на евентуалния Брутният вътрешен продукт в кратковременен интервал.

През 2022 година предвиждаме растежът на действителния Брутният вътрешен продукт да се забави до 3.5%. Това ще отразява изчерпването на позитивните резултати от възобновяване (ниската база през 2020 г.), както и по-потиснатата динамичност на частнотопотребление в резултат на предстоящото ускорение на инфлацията и отрицателните резултати от това върху действителния наличен приход надомакинствата. 

Прогнозираме капиталовата интензивност да поддържа растежа на действителния Брутният вътрешен продукт, което ще се дължи както на частния, по този начин и напубличния бранш. Основните фактори, които ще подтикват капиталовата интензивност на компаниите, ще бъдат продължаващата възходяща динамичност на търсенето на български артикули от страната и чужбина, свиването на свободния индустриален потенциал, подобряването на енергийната успеваемост и задълбочаването на демографските проблеми, които допускат заменяне на фактора труд с капитал.

В сходство с упования по-нисък напредък на световната търговия и на икономическата интензивност в еврозоната, която е главен търговски сътрудник на България, износът на артикули ще се забави по отношение на миналата година. По-нисък ще е и темпът на повишаване на износа на услуги, само че все пак ще остане забележителен, с оглед продължаващото възобновяване на интернационалния превоз и пътувания. Динамиката на вноса на артикули и услуги ще следва тази на съставените елементи навътрешното търсене и износа. Общият ритъм на повишаване на вноса ще се забави по-бързо от този на износа, с което чистият експорт ще има невисок позитивен принос за растежа на действителния Брутният вътрешен продукт.

През 2023 година предвиждаме растежът на стопанската система да се форсира до 4.2%, след което да се забави до 3.4% през 2024 г .

Тази динамичност ще се дефинира най-много от траекторията на капиталовата интензивност в сходство с техническите допускания за усвояването на средства по Националния проект завъзстановяване и резистентност на България.

Потреблението на семействата ще нараства с към 4%, подкрепено от понижението на безработицата, устойчивия напредък на приходите и заемите.

В същото време растежът наизноса ще следва наклонност към гладко закъснение в сходство с допусканията за външното търсене. През 2023 година чакаме икономическата интензивност да стартира да надвишава евентуалното ниво на произвеждане, което допуска предприемането на по-значителни ограничения за свиването на структурния бюджетен недостиг.

Предвиждаме заетостта да се увеличи едва с 0.1% през 2021 г ., защото нейното възобновяване продължава да бъде потискано от запазващата се на високи равнища икономическа неустановеност в изискванията на пандемия. През 2022-2024 година чакаме заетостта да нарасне надлежно с 0.5%, 0.8%, 0.3%, за което ще способства преустановяването на отрицателното въздействие на COVID-19 върху стопанската система и резултатите от осъществяването на Националния проект за възобновяване върху икономическата интензивност в страната.

Подобряването наикономическата интензивност в страната през 2021-2024 година и обвързваното с това повишаване на заетостта ще бъде причина за последователно намаляване на коефициента на безработица.

Прогнозираме инфлацията на средногодишна база да се форсира значително до 11.6% през 2022 година по отношение на 2.9% през 2021 г . За тази динамичност ще способстват всички съществени групи, което ще отразява най-много проявлението на директни и косвени резултати от по-високите цени на енергийните първични материали (електроенергия, природен газ и и петролни продукти). Допусканията за продължаващ напредък на интернационалните цени на храните , както и плануваното повишаване на разноските за труд на единица продукция , ще бъдат други фактори с проинфлационно въздействие.

В прогнозата е направено техническо допускане за нарастване с сред 5% и 10% от средата на годината на контролираните цени за бита на електрическата енергия, топлоенергията и ВиКуслугите , които са мощно подвластни от динамичността на цените на енергийнитесуровини.

Съгласно допусканията за прекратяване на възходящата наклонност при цените на петрола и храните на интернационалните пазари, чакаме през 2023-2024 година да се следи закъснение на средногодишнатаинфлация по отношение на 2021 година

През последните две години от прогнозния небосвод предвиждаме инфлацията да се дефинира в по-голяма степен от повишаването на услугите и нехранителните артикули в изискванията на растящо вътрешно търсене и усилване на процесите на номинална и действителна конвергенция по отношение на по-развитите страни в Европейски Съюз.

Очакваме световната стопанска система да се увеличи с 4.8% през 2021 година (спрямо спад от −4.7% през 2020 г.), до момента в който растежът на действителния Брутният вътрешен продукт в еврозоната ще бъде в размер на 5.1% (спрямо спад от −6.5% през 2020 г.).

С привършване на позитивните резултати от възобновяване, на фискалните тласъци, както и със стягането напаричната политика от водещите централни банки, чакаме растежът на световната икономическа интензивност да следва наклонност към гладко закъснение през остатъка от прогнозния небосвод, достигайки 3.3% през 2024 година

Прогнозата е направена при допускане, че по-съществено асимилиране на средствапо Националния проект за възобновяване на България ще стартира през 2023 г. 

Цената на енергията ще продължи да пораства

През 2021 година интернационалната цена на петрола се увеличи значително на годишна база както в долари (69.7%), по този начин и в евро, което се определяше главно от нарасналото търсене на суровината в световен мащаб в сходство с възобновяване на международната стопанска система. По отношение на природния газ за Европа покачването на цената беше 5 пъти. В същото време приключената през 2021 година интеграция на българския пазар на електрическа енергия „ Ден напред “ с този на страните в Югоизточна Европа беше причина цената на електрическата енергия за икономически консуматори в страната да се увеличи приблизително с 2.7 пъти през 2021 година по отношение на 2020 година

Съгласно допусканията за развиването намеждународната среда, чакаме цените на енергийните артикули в долари и в евро да продължат да следват наклонност към покачване през 2022 година, след което да се следи наклонност към стабилизиране и/или едва намаляване.През 2021 година беше регистрирано повишаване на интернационалните неенергийни артикули приблизително с 34.4% в долари. Съгласно допусканията чакаме през 2022 година тези цени да продължат да нарастват с 5.7% и да се стабилизират презостатъка от прогнозния небосвод.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР