За земеделските стопани, пострадали от градушките, се обмисля подпомагане чрез

...
За земеделските стопани, пострадали от градушките, се обмисля подпомагане чрез
Коментари Харесай

Помощ за стопаните, ударени от градушката, но догодина

За земеделските стопани, потърпевши от градушките, се обмисля подкрепяне посредством минимална помощ de minimis за възобновяване след естественото злополучие и подготовка за за идната годишна продукция. През 2021 година е доближат оптималния избран за страната предел поради нуждата от даване на изключителни помощи по de minimis. Средства за идната година биха могли да бъдат декларирани посредством нотификация и да бъдат изплатени при започване на 2022 година С останалите 2-3 милиона по схемата, няма да можем да покрием потребностите на стопаните, които се пресмятат на 15 милиона лв.. Това съобщи служебният министър на земеделието проф. Христо Бозуков в отговор на депутатски въпрос по време на петъчния парламентарен надзор.

При сходни обстановки се прилагала и скица за държавна помощ „ Компенсиране на вредите по земеделските култури, породени от неблагопроятни климатични условия “. Освен това, земеделските стопани могат да получат подкрепяне и по директните заплащания.

До през вчерашния ден са подадени 106 заявки за държавна отплата. Те са за близо 15 хиляди декара провали от градушките. От тях са обследвани 12%, от които на 100% пропаднала годишна продукция са 640 декара, а 110 са под 80% пропаднала годишна продукция.

" Ние разчитаме за приемане на средства по de minimis, посредством които да осигурим финансиране на засегнатите стопани най-малко в границите на края на годината. ", разясни той, като добави, че в разчета за актуализацията на бюджета на министерството се плануват 110.5 млн. лв. – 15 милиона от които са нужни за обезщетителни ограничения.

Подпомагането съставлява директни заплащания в размер на до 80% от действителните разноски за развъждането на дадена просвета през стопанската година. Сред наложителните условия за приемането на сходен вид помощ е земеделските стопани да имат констативен протокол за 100% пропаднали площи. Разпределението на финансовия запас за 2020 година по държавната помощ се реализира след оповестяване на естествените бедствия за 2021 година и правенето на указател за потърпевшите аграрни стопани. С оглед създалата се обстановка чиновниците в регионалните дирекции на Фонд „ Земеделие “ следва да създадат огледи на потърпевшите площи. Освен това, земеделските стопани могат да получат подкрепяне и по директните заплащания – признаването на форсмажор изисква претендентът да показа пред ДФЗ документ от проверяващ орган  за тежко настъпило събитие.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР