За втори път в рамките на половин година България обяви

...
За втори път в рамките на половин година България обяви
Коментари Харесай

Външното разузнаване на Русия не е спирало да обучава и прикрива "строго секретните" си разузнавачи в България

За повторно в границите на половин година България разгласи за личност нон-грата съветски посланик, който съгласно оповестените данни е употребявал формалната си активност за прикритие на такава, застрашаваща националната сигурност на страната.

Според източници на медията въпросният е кадрови чиновник на Службата за външно разузнаване /СВР/ на Русия - (наследника на Първо главно управление (на ДС) на КГБ), профилиран в основаването на подправени самоличности, които да бъдат употребявани за изпращането под прикритие на особено селектирани за задачата съветски разузнавачи.

В хода на историята на Съюз на съветските социалистически републики и съветските служби за сигурност сходен вид лица са по-популярни с разговорното наименование „ нелегали ".

В международната история същите се употребяват с именит статут заради обстоятелството, че в изискванията на Втората международна война и Студената война, са успявали под непозната идентичност и уместно поданство да доближат до информация, изменяща хода на събитията в изгода на същинската им татковина.

„ Нелегалите " не просто употребяват фалшифицирани персонални документи и безупречното притежаване на език, с цел да се показват като благонадеждни локални.

Те задълбочено и дълготрайно учат всички особености на непознатия обичай и просвета, усвояват езика и негови диалекти, държат се и реагират измежду масите като дългогодишни членове на обществото, от което би трябвало да станат част, с цел да могат в точния миг да доближат до неговите елити, да го поведат или разединят с главната цел ползите на „ майка Русия " да бъдат прокарани и предпазени.

Още от времето на социализма в разследващите среди се носят митове за тайните бази на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в региона на българското Черноморие, основани за подготовката на „ нелегали ", които да бъдат изпращани зад Желязната завеса.

Разположена в периферията на Източния блок, България е измежду международните водачи по смесени бракове сред съветски и български жители.

Именно смесените бракове и наследниците, живущи у нас като непрекъснато пребиваващи съветски жители или просто лица с двойно поданство и към днешна дата вършат страната ни толкоз атрактивна за производството на „ нелегали ".

Членството на България в Европейски Съюз, положителните благоприятни условия за приемане на визи с български паспорт и многото българи, живущи зад граница, са „ плодотворната почва " за съветските разузнавачи, които образеца на разкритата в Съединени американски щати като „ нелегал” Анна Чапман се инфилтрират доста по сполучливо от самата нея.

А повода Чапман да не е толкоз сполучлива в шпионската си активност се крият както в способа, употребен от същата за частична смяна на самоличността /чрез брак с английски жител и смяна на фамилното име/, по този начин и в фамилната и обязаност с съветските разследващи служби /бащата на въпросната е почитан чиновник на КГБ/.

Но в реалност Чапман е неприятна реклама на програмата за „ нелегали " на СВР тъй като действителната цел на службата в тази тенденция се реализира с доста старания и фалшификации, само че „ ражда " нови непознати жители в дейна възраст, подготвени за деяние, чието потекло не може да бъде проследено нормално отвън посоченото в гражданските регистри. До този резултат се доближава след редица припознавания, осиновявания, „ документални неточности " и сбъркани документи и удостоверения, импортирани както механично, по този начин и по електронен път.

Усилията на Управление "С " на СВР за продължение на делото на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в България след перестройката са не по-малко обилни от тези преди 1989г. В демократична България през първото десетилетие на ХХIв. са изпращани под дипломатическо прикритие съветски разузнавачи, достигнали до високи позиции в организацията.

Според източници на медията, близки до службите за сигурност, два цялостни дипломатически мандата у нас е извършил съветският жител Сергей Василиевич Котенко, който евентуално с помощта на триумфите си в България и Сърбия, /където сред двата мандата е акредитиран/, оглавява по-късно Направление 1С на дирекцията, а точно „ Служители от особeния запас ".

Направление 1С обслужва нелегали на „ Центъра ", изпратени във краткотрайни бази, както и нелегали, открили се в Източна Европа. Такъв висок пост и триумфи в Източна Европа евентуално не реализират наследника и предшественика на Котенко - Виталий Грамушенко и Максим Туранский, само че компания на високопоставения чиновник в България постоянно прави бъдещия заместник-началник на Направление 5С - Европа Виктор Немцов, тогава посланик в Гърция.

И въпреки в страната ни за нескончаем интервал от време да са изпращани лица, подчинени на вносните и с не изключително впечатляваща визитка, интензивността на оповестеният към днешна дата за личност нон-грата съветски жител е забележителна.

Въпросният ловко е прикривал проявения интерес към характерна информация, касаеща пропуски в българското законодателство и базите данни за гражданска регистрация като част от служебните му отговорности. За разлика от КОтенко, оповестеният за нежелателен през 2020 година

Чужд посланик, не се е представял като „ полковник от съветските служби”, а в противен случай – със невзискателност и потайност е съумял да заблуди лицата, с които контактува, че дейностите му са подбудени изпяло от нуждата сред България и Русия бъде сбъднат неофициален продан на информация, който да сътвори благоприятни условия за узаконяване на престоя и съществуването на редовите жители.

Реалната цел зад показаната угриженост от лицето обаче напълно е съвпаднал с работата му на шпионин под прикритие в Посолството. При престоя си на наша територия служителят на СВР е съумял да създаде огромен брой логаритми за основаването на „ български жители ", като е подплатил обособените образци с изчерпателна и достоверна легенда, основана на действителни обстоятелства и документи по гражданско положение.

От сведения, добити от разследващи специалисти, излиза наяве, че въпросният е имал сполучливото „ ноу хау " на база свои предишни назначения в страни от Централна Европа, където въпреки да не е „ осветлен " като чиновник на СВР, е постигнал тревожно положителни резултати.

Разкритията за триумфите на съветската работа на „ тихия фронт " към днешна дата наподобяват извънредно обезпокоително на фона на усложнената геополитическа конюнктура и латентната мигрантска рецесия в Балканския район.

Все още в параленост с Близкоизточните спорове и икономическите войни сред огромните страни Източна Европа поддържа имиджа на оазис на спокойствието, само че по всичко проличава, че разследващите служби на Руската федерация, чието мощно наличие в България е обичайно, играят своята трайно деструктивна роля измежду обществото посредством „ строго секретни " кафези.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР