За втори път Русия завзема насилствено украинска земя, заяви днес

...
За втори път Русия завзема насилствено украинска земя, заяви днес
Коментари Харесай

Шефът на НАТО: За втори път Русия завзема насилствено украинска земя

За повторно Русия завзема принудително украинска земя, съобщи през днешния ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на конференция, отдадена на оповестеното от Русия присъединение на украинските области Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие.

Това не води до смяна - това е война на Русия против Украйна. Тези земи са Украйна - Донецк е Украйна, Луганск е Украйна, Херсон е Украйна, Запорожие е Украйна, както и Крим е Украйна, сподели Столтенберг. Украйна има правото да си върне назад завзетите земи - тя може да се пази и да продължи (с военните дейности - бел. автора) за освобождението на свои земи. Анексирането не води до смяна в това, добави той. Решени сме да продължим поддръжката за самоотбраната на Украйна колкото е належащо, добави генералният секретар.

Днешните събития не трансформират решимостта ни да поддържаме Украйна. НАТО не е част от спора, ние сме защитителен съюз. Единни сме в отбраната на всяка педя от алианса, уточни той.

Столтенберг назова събитията от днешния ден " опит за присъединение " на украинска земя към Русия. Той разясни, че бездействието пред съветските ходове е доста рисково, тъй като би довело до нарастване на дълготрайните закани. Ако Русия спре (да се бие), ще има мир. Ако Украйна спре - ще престане да съществува като върховен европейски народ. В наш интерес е (руският президент Владимир) Путин да не побеждава, тъй като противоположното значи, че властническите режими могат да подхващат сходни дейности, а това е рисково за целия свят, добави генералният секретар.

Той дефинира като " нуклеарно изнудване " това, че Путин заплашва с използването на атомна бомба. Думите на Путин са рискови и безотговорни, съобщи Столтенберг. Внимателно следим дейностите на Русия. Путин носи цялата отговорност за тази война и за нейното преустановяване.

Русия би трябвало да разбере, че нуклеарна война не може да се завоюва, по тази причина не би трябвало да се води. Много ясно е декларирано на Русия, че ще има доста тежки последствия при положение не потребление на нуклеарно оръжие. Досега не сме забелязали смяна при съветските нуклеарни сили, заключи генералният секретар.

Столтенберг означи, че през днешния ден Русия е " включила " украински земи, равни по повърхност на Португалия. Това е най-голямото принудително заграбване на земи в Европа след Втората международна война, добави той. Столтенберг повтори мнението на НАТО, че това присъединение не се признава и няма да бъде прието от алианса, тъй като е в цялостно нарушаване на интернационалното право. НАТО приканва всички страни да отхвърлят анексията, добави той.

По мотив заявките на украинския президент Володимир Зеленски за " бърза процедура " по приемането на страната му в НАТО Столтенберг посочи, че всяка европейска народна власт има право да изиска да се причисли към алианса. Уважаваме това право, а решението се взима единомислещо от страните от пакта, разясни той. По неговите думи първостепенната цел е да се даде помощ за Украйна.

Според Столтенберг съществуват закани за страните от НАТО. Той добави, че пактът взе участие в следствието на пробойните по газопровода " Северен поток ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР