За втора поредна година природозащитната организация WWF проведе кампания, целяща

...
За втора поредна година природозащитната организация WWF проведе кампания, целяща
Коментари Харесай

WWF представи младите климатични герои на 2022 г.

За втора поредна година природозащитната организация WWF организира акция, целяща да насърчи младежите в Централна и Източна Европа да започват свои лични екологични начинания. Кулминацията на напъните в тази посока се разпростра в Бърно, Чехия, където се състоя районен конгрес с присъединяване на 33 младежи от България, Румъния, Сърбия и Чехия. Те обмениха опит по наболели екологични проблеми и показаха своите хрумвания за намаляване на отрицателните последствия от измененията в климата. А три от тях, за които журито реши, че разполагат с най-хубав капацитет за влияние върху климата, бяха отличени като огромните спечелили.

Работата с младежи в природозащитния бранш е извънредно мотивираща сама по себе си, само че като всяко друго нещо, обвързано с идея, има и своите интервали на обезокуражаване. В такива моменти събития като това съумяват да ни върнат вярата, че смяната е същински допустима, тъй като се съдържа във всеки един от нас – освен тук на локално равнище, а и в страни доста сходни на нашата “ разяснява   Виктория Табакова,  координатор „ Младежка ангажираност “ към WWF.

Инициативите спечелили за 2022 година

Тазгодишният районен конгрес на климатичните герои генерира доста нови и истински начинания за присъединяване в битката против измененията в климата. Всички те бяха оценени високо, което направи надпреварата извънредно оспорвано и опитното жури беше насила да задава спомагателни въпроси на участниците, с цел да дефинира кои от тях най-вече заслужават премията. Въпреки сериозната конкуренция и изобилието от свежи хрумвания, три от тях въпреки всичко бяха отличени. Ето ги и тях:

1. Бианка Русу от Румъния със семинар, отдаден на това да въодушевява младежите да рециклират своите боклуци по един изобретателен и артистичен метод, вдъхвайки нов живот на използвани и към този момент ненужни вещи;

2. Адам Смолка от Чехия, който конструира велосипед, генериращ електричество. С негова помощ човек може да зарежда смарт телефона си до момента в който върти педалите по време на път;

3. Симона Хилдебрандова, Кристина Шимкова, Тибор Митро и Наталия Баничова от Чехия с самодейност, целяща по един занимателен метод да усъвършенства качеството на въздуха в региона на учебното заведение им, увличайки със себе си и доста техни съученици.

Въпреки че не завоюваха отличие, българските участници във форума получиха неповторимия късмет да се срещнат със свои връстници и съидейници, които също като тях се борят за една по-чиста околна среда и по-добро бъдеще за планетата, на която живеем.

WWF  търси климатични герои

Днес доста младежи в Централна и Източна Европа не осъзнават резултата, който оказва върху климата техния метод на живот и не схващат какъв брой нужни са незабавните дейности в тази посока. Освен това, заради неналичието на опит, мнозина младежи споделят мнението, че нямат силата да допринесат за позитивна смяна в обществото. Това стимулира WWF да работи...

Проектът  е ориентиран към младежите на възраст сред 15 и 24 години и цели да увеличи осведомеността към климатичната рецесия и последствията от разточителното ползване на локално и световно равнище. Проектът образова 120 младежи от Централна и Източна Европа с упоритостта да ги трансформира в климатични водачи на своите общества. Идеята е те да започват десетки климатични начинания, които от своя страна да ангажират над 2500 техни връстници, представители на локални общности и даже лица, виновни за вземането на решения и да ги вдъхновят да живеят по метод, виновен както към хората, по този начин и към природата.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР