За втора година творби от Националния конкурс Възкресение Христово се

...
За втора година творби от Националния конкурс Възкресение Христово се
Коментари Харесай

Премиерът Бойко Борисов купи картина от благотворителната изложба на Светия Синод и Сдружение "Маринела" "Деца рисуват за деца"

За втора година произведения от Националния конкурс " Възкресение Христово " се продават на търг, а парите се подаряват за онкоболни деца

Премиерът Бойко Борисов и депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев бяха първите, които купиха картини от благотворителната галерия " Деца рисуват за деца ", проведена от Светия Синод и Сдружение " Маринела ", подкрепена от " 24 часа ".

Картини на малчугани, които са наградени в Националния конкурс " Възкресение Христово " за втора година се оферират на търг, а парите ще се дарят за онкоболните деца, които се лекуват в ИСУЛ.

" Инициативата се увенча с триумф предходната година. Купихме инсталация за клиниката в ИСУЛ, каквато ни уточни проф. Добрин Константинов. Откриваме изложбата с вяра, че и тази година ще помогнем. С Божията благосклонност да имаме триумф, хората да повярват, че в България се случват и положителни неща, а с тази религия да градим бъдещето ", сподели Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, който е началник на Културно-просветния отдел на Светия Синод. Точно този отдел провежда всяка година Националния конкурс " Възкресение Христово ", в който с рисунки, литературни творби и фотографии вземат участие хиляди деца от България и чужбина.

" Имам особено предписание от премиера Бойко Борисов да купя картина, която да стои в неговия кабинет. Избрахме тази на Елеонора Христова от Елхово. Тя е единствено в 6 клас, само че е нарисувала прелестно произведение - " Възнесение Господне ". Утре Борисов ще я постави в кабинета си ", сподели Емил Велинов, началник на дирекция " Вероизповедания " към Министерския съвет. " Вярвам, че акцията " Деца рисуват за деца " ще е сполучлива. Българите сме милосърдни хора. Нека Бог ви закриля ", написа в посланието на Борисов до Негово Светейшество патриарх Неофит, с чието благословение с епровежда самодейността.

Изложбата ще остане във фоайето на хотел " Маринела ", където всеки, който е съпричастен към онкоболните деца може да купи картина или да пусне подаяние в " Кутията на положителното " на рецепцията.

Както и предходната година зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ и ръководител на комисията по вероизповеданията и правата на индивида Красимир Велчев беше от първите, които купиха картини от изложбата. Едната ще стои в кабинета му, а другата в стаята на ГЕРБ. Заместникът му в комисията Васил Антонов от Българска социалистическа партия също поддържа самодейността като избра детска творба и подари в " Кутията на положителното ".

" Винаги сме съпричастни когато става дума за деца. Хубавото на тази акция е, че деца оказва помощ на свои връстници. Това е възпитателно. Децата, които рисуват са горди, че техни картини са в Народното събрание, Министерския съвет и други институции. Знаят, че трудът им е оценен. Ще осъществим гражданския си дълг в случай че помогнем на децата и лекарите, които се грижат за тях ", сподели Красимир Велчев.

" Щастливи сме, че за втора година поддържаме самодейността на Светия Синод, тъй като имаме вяра в идеята. Ще продължим да я поддържаме. Парите, които се събраха са действителна помощ за онкоболните деца ", сподели основният редактор на " 24 часа " Борислав Зюмбюлев на откриването на изложбата.

Събитието почетоха още Негово Преосвещенство Мелнишкият свещеник Герасим, основен секретар на Светия Синод, духовници от Софийската света митрополия, шефът на хотел " Маринела " Деян Дянков, представители на Клиника по детска клинична хематология и онкология към ИСУЛ, богослови и общественици.

" Миналата година бяха закупени извънредно нужни апарати за венозно вливане, за следене на положението на децата и консумативи. С вашата помощ дребните ни пациенти получават най-съвременното лекуване, което се ползва в лечебните заведения по света ", написа в обръщението на проф. доктор Добрин Константинов, шеф на клиниката в ИСУЛ.

Изложбата ще остане през лятото в хотел " Маринела ", а през есента се чака да посети и Народното събрание, както се случи през 2017 година

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР