За улеснение на гражданите НОИ да определя административно по-благоприятния индивидуален

...
За улеснение на гражданите НОИ да определя административно по-благоприятния индивидуален
Коментари Харесай

Предложение: НОИ, а не гражданите, да смята пенсиите по двете формули

За облекчение на жителите Национален осигурителен институт да дефинира административно по-благоприятния самостоятелен коефициент за пенсиониране, вместо хората да вършат сами този комплициран избор. Това обсъждаха през вчерашния ден депутатите в обществената комисия при първото четене на измененията в Кодекса за обществено обезпечаване, с които ще се даде право на избор по коя формула да се пресмята самостоятелният коефициент.
Много от хората ще бъдат затруднени или ще се постанова да се обръщат към пенсионни консултанти. А живеещите в отдалечените региони на страната ще би трябвало да пътуват, с цел да се срещнат с специалист. Не имам вяра мобилни групи да тръгнат да обикалят дребните обитаеми места, разяснява ръководителят на комисията Хасан Адемов. Допълнително предложение в тази посока ще бъде направено сред двете четения, написа в. " Сега ".
Депутатите от комисията гласоподаваха единомислещо предлагането на ГЕРБ за преходна наредба, с която да се вкара изборът. Проектозаконът дава опция до 1 януари 2023 година хората, на които им следва пенсиониране, при подаване на заявление за разпределяне на пенсия да избират по коя от двете методики да се пресмята персоналният им коефициент. Влязлата в действие от 1 януари 2019 година нова методика употребява единствено осигурителния приход след 2000 година С приемането на закона ще се върне опцията размерът на пенсията да се дефинира по остарелия ред -с самостоятелен коефициент, изчислен с включване на прихода за трите най-благоприятни години преди 1997 година и на целия приход от 1 януари 1997 година до пенсионирането на лицето.
За да стане обаче вероятен административният избор,заедно със заявката си за пенсиониране хората ще би трябвало да показват и документи за брутното трудово заплащане или приход, върху които са импортирани осигурителни вноски за трите години преди 1997 година Ако не могат да потвърдят тези приходи, ще би трябвало да употребяват новата формула. При другите три години - сред 1997 и 1999 година, режимът е по-лек. Ако за тях има изчезнали документи, ще се търси информация от Национална агенция за приходите по общия ред на кодекса. Общият ред планува също по този начин пенсията да се пресмята от застрахователен приход, върху който са " импортирани или дължими осигурителни вноски ", т.е. при доказването на стажа преди 1997 година още веднъж ще работи по-рестриктивна наредба поради опасенията от измами.
Предложението за спомагателни законодателни промени, свързани с пенсионната формула, беше импортирано в края на март от Светлана Ангелова, Менда Стоянова и група депутати от ГЕРБ, откакто се разбра, че новата формула ще ощети част от бъдещите пенсионери. Хората, които към този момент са подали заявление за пенсия или им е отпусната пенсия след 31 декември 2018 година, ще имат шестмесечен период да изискат еднократно преизчисление. В тези случаи пенсията се отпуска в новия размер от същата начална дата.
Управителят на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов съобщи, че осигурителният институт поддържа кардинално предлагането за опцията за избор на методика, а на въпрос може ли да поеме изчисленията по двете формули изясни, че имат подготвеност и че това е въпрос на програмен продукт. В момента се основава нужната организация, с цел да могат да бъдат улеснени хората при избора им. Заради спомагателната услуга за пресмятане по двете методики няма да се наложи да се удължи срокът за разпределяне на пенсиите, който сега е четири месеца от подаване на заявката, увери още шефът на Национален осигурителен институт.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР