За тях е жизнено важно да ходят на психолог, но

...
За тях е жизнено важно да ходят на психолог, но
Коментари Харесай

Това прави ли ме насилник? Защо мълчим за мъжкото психично здраве

За тях е витално значимо да вървят на психолог, само че не смеят. Потиснати са от всеобщото разбиране, че мъжете са по изискване мощни - и духом, и телом. Има ли излаз?

Десетима известни мъже приказват за възприятията си. Един споделя за страховете си като татко, различен за загубата на обичан човек, трети за проблемите във връзката си. Обединява ги едно обръщение - че за тези тематики не е срамно да се приказва.

Историите бяха събрани в изложбата на фондация EMPROVE, която за втора поредна година пробва да притегли вниманието към въпроса за мъжкото психологично здраве. Свободна Европа потърси мнението на специалисти по тази тематика.

Инициативата в поддръжка на мъжкото психологично здраве идва в миг, в който в България за домашното принуждение. Една от гледните точки към това събитие е точно психологичното здраве на мъжете, само че то доста по-рядко е обект на публично разискване.

" Никой от нас не е теоретичен да е татко. Трябва да бъдеш за образец, постоянно би трябвало да бъдеш мощен. Обаче се оказва, че това е много лъжливо ", споделя артистът Иван Бърнев .

Той споделя, че елементарно се просълзява, когато синът му има някакво зрелище или присъединяване, да вземем за пример. В такива моменти артистът нормално пробва да прикрие сълзите си. Бърнев свързва това с всеобщото очакване, че мъжът постоянно би трябвало да е постоянен прочувствено. Според него този вид обществени функции са заложени от предходни генерации и постоянно въздействат отрицателно върху психологичното здраве на мъжете.

" Много ми се желае синът ми да не робува на това, което " би трябвало " да бъде, тъй като когато страстите са мощни и ги прикриваш, те единствено стават по-зле ", споделя артистът.
" Да бъдеш, а не да изглеждаш "
Според, поръчано по-рано тази година от фондация " Кожа " на " Галъп интернешънъл ", близо една трета от интервюираните считат, че не е обикновено мъжете да плачат.

Матей Иванов , клиничен психолог с над 15-годишен опит, споделя, че в България има " чисто етнопсихологически " проблем във връзка с проявлението на уязвимост от страна на мъжете.

" От израстването си ние, включително и аз като мъж, сме възпитани в една просвета, в която мъжът би трябвало да е мощен, по-малко да хленчи, да стои мобилизиран, да поема отговорност, да се оправя, да демонстрира, че може. Това се надгражда и се стига до една токсична неустрашимост, която пречи да поискаш помощ ", споделя Иванов.

По думите му доста мъже се опасяват, че в случай че наподобяват слаби, обществото ще ги отхвърли.

" В психотерапията в действителност множеството невротични положения произлизат от устрема ни да изглеждаме... от време на време даже такива, каквито не се усещаме от вътрешната страна. Тоест пътят към здравето е да бъдеш, а не да изглеждаш ", прибавя той.
" Няма ужасно "
Според психолози първите години от детството са основни за сформирането на личността. Затова в този интервал е основно родителите да разрешават на децата да показват страстите си свободно, без значение от пола им.

" За децата е супер естествено да приказват за възприятията си, стига да имат понятийния уред и кой да ги чуе ", споделя психологът Слави Стоев . " Ако детето каже " изплашен съм ", ние, родителите, някак инстинктивно му споделяме " няма ужасно ", като не желаеме нашите деца да се усещат зле, и заради тази причина доста постоянно им забраняваме да се усещат зле. "

Стоев е прочут от подкаста за психологично здраве, както и с авторските си детски книги, които оказват помощ на децата да развиват прочувствена просветеност.

Според него и двата пола са обект на такива забрани, само че под друга форма. На момчетата се не разрешава да са уплашени, да плачат или да са тъжни. При девойките възбраните са свързани с това да не са борбени, да не се съревновават и да не споделят " не ". Половите стандарти по думите на психолога водят до разнообразни признаци при зрелите мъже и дами.

  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Фондация " Кожа ", че жена с депресивни признаци би избягвала конфликтни обстановки, до момента в който мъжете биха създавали такива. Също по този начин дамите са по-склонни да упрекват себе си за проблемите, които изпитват, до момента в който мъжете по-често търсят виновността у другите.
" Инерцията на остарялото "
Практиката на Матей Иванов демонстрира, че е по-скоро изключение мъж да влиза в кабинета на психолог по лично предпочитание, просто тъй като желае да поговори.

" Инерцията на остарялото е доста мощна и когато някой каже, че върви на психолог, реакцията е " на теб пък к’во ти е ", споделя Слави Стоев.

Схващането, че визитата при психолог значи, че " нещо не ти е наред ", е различен главен фактор мъжете да странят от кабинетите. Според специалистите доста постоянно мъжете задържат в себе си проблеми като стрес на работното място, рецесии във взаимоотношенията, фамилни спорове, финансови усложнения, незадоволеност, изтощение.

" Основните тактики, които мъжете употребяват, са да работят доста, да пият и да компенсират с храни и психоактивни субстанции. Агресията също е тип отдушник, просто да крещиш и да скачаш против всичко и против всички ", споделя Иванов.
" Така са израснали, това са видели "
Според неправителствената oрганизация EMPROVE табутата към мъжкото психологично здраве са свързани непосредствено с насилието над дами. Нейната съществена задача е да оказва помощ на дами да разпознават насилника до себе си, без значение дали той демонстрира податливост към физическо или психическо принуждение.

По време на едно от събитията, проведени от EMPROVE по отношение на проблемите в връзките сред сътрудници, лекторът изброява някои от първите признаци на токсичност в държанието на мъжете.

" Аз виждам някои свои държания. Това прави ли ме принудител ", непринудено пита един от присъстващите мъже.

" Тогава не осъзнавахме, че има хора, които не схващат, че това което вършат, е токсично ", споделя Оля Минева , основателка неправителствената организация. " Може би, тъй като то е било нормализирано за тях. Така са израснали, това са видели. Така взехме решение да повдигнем тази тематика и да покажем, че не е срамно мъжът да потърси поддръжка. "

По думите на Минева " същинската предварителна защита не е да гасим пожари, а в действителност да събудим осъзнатост, че грижата за менталното здраве може да предотврати токсичните връзки ".

Насилието над дами се трансформира в един от най-обсъжданите проблеми в България през 2023 година, откакто през лятото стана прочут казусът на 18-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора. Тя с макетен нож. Обвиняем за нападението е.

След този случай се стигна до всеобщи, които доведоха до промени в законодателството за битка с домашното принуждение.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР