За трети път през последните четири месеца извънредният и пълномощен

...
За трети път през последните четири месеца извънредният и пълномощен
Коментари Харесай

Продължават ремонтните дейности на фериботната площадка в Гюргево

За трети път през последните четири месеца изключителният и пълномощен дипломат на България в Румъния Радко Влайков организира среща с представители на управляващите в Гюргево по отношение на опциите за по-бързо стартиране в употреба на фериботната линия сред Русе и Гюргево. По време на срещата с ръководителя на Окръжния съвет Думитру Беяну взе участие и регионалният шеф Анатоли Станев, който е измежду главните покровители на концепцията. В рамките на визитата бе осъществено и посещаване на място на тамошния ро-ро терминал. Станев регистрира, че по отношение на последното му посещаване на терен в северната ни съседка има прогрес по отношение на лятото. Въпреки това той означи, че към този момент няколко пъти има закъснение в периодите, касаещи възобновяването на фериботната линия и чака по-добра организация при осъществяването на плануваните действия. „ Реализирането на този план ще спомогне за решение на редица транспортни проблеми, касаещи двете страни и от които най-потърпевши са жителите на област Русе “, съобщи Станев. „ Готов съм да окажа всякакво подпомагане на национално равнище “, добави още той. Бяха сложени и редица въпроси, свързани с опцията за ускорение на създаване на постройките на органите за граничен и митнически надзор, както и по отношение на драгирането в непосредствена непосредственост до брега, където ще идват фериботите. Председателят на Окръжния съвет в Гюргево заявява ангажираността на локалните управляващи с решаването на всички въпроси, които са от тяхната подготвеност, като в същото време срещна българските представители с някои въпроси, касаещи стартирането в употреба на фериботната връзка, които са в компетентностите на централната власт. Според представителите на компанията оператор от румънска страна още към месец остава до края на ремонтните действия по административните здания на ро-ро терминала. Толкова се оказва и срокът за дейностите по драгиране. Въпреки това може да има известно закъснение заради нуждата от спомагателни инфраструктурни усъвършенствания.

Припомняме, че фериботната линия сред двата града се възвръща след 15-годишно спиране в осъществяване на подписаното на 29 април тази година в Букурещ съглашение по въпроса сред държавните управления на двете страни.

Посланик Радко Влайков удостовери и изказваното до момента предложение на българската страна във връзка със забавянето на подготовката от румънска страна, да се форсира стартирането на фериботната линия, като първоначално взаимната гранична и митническа инспекция да се реализира на българска територия. От своя страна Станев бе безапелационен, че управляващите в България имат готовността да пуснат незабавно в употреба трасето, откакто за това се получи единодушие на румънската страна. Припомняме, че още към края на юли тази година всички действия по възобновяване на инфраструктурата на територията на фериботната площадка при Русе бяха финализирани. Очакванията са фериботът да транспортира сред 250 и 300 камиона на денонощие в едната посока.

Срещата се реализира със съдействието на изпълнителния шеф на Асоциация „ Еврорегион Данубиус “ Лили Ганчева, като на нея участваха още ръководителят на Службата по търговско-икономическите въпроси към родната задача в Букурещ Ивайло Маринов, съветникът в Посолството Георги Пройнов, заместник-председателят на Окръжния съвет Кристиян Анкуеску, както и представители на оператора от румънска страна.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР