За трета поредна годишна община Бургас е с най-висок индекс

...
За трета поредна годишна община Бургас е с най-висок индекс
Коментари Харесай

Бургас, София и Габрово са лидери по е-управление

За трета поредна годишна община Бургас е с най-голям показател на електронно ръководство. Столична община резервира втората си позиция, а Габрово прави незабравим скок с 10 места за година и доближава почетното трето с помощта на новия си уебсайт. Това демонстрира показателят за електронно ръководство за 27-те общини, регионални центрове в България. Той се прави за трета поредна година от Института за икономическа политика (ИИП).

Голям прогрес бележи и община Шумен, която от 23-та позиция през предходната година се придвижва до 4-та в този момент.

Последното място и тази година остава за община Монтана.

Индексът за електронно ръководство се прави на оценка на общинските интернет страници по 111 критерия в пет категории - сигурност и отбрана на персоналната информация, употреба, наличие, предлагани услуги, гражданско присъединяване и обществена ангажираност.

Методологията на проучването е американска, само че видоизменена с съставни елементи, които да дават отговор на нашата реалност, сподели Драгомир Белчев, финансов шеф в Института за икономическа политика. Изследването е осъществено с поддръжката на посолството на Съединени американски щати.

За миналите три години максимален прогрес има в предлаганите услуги и в потреблението на общинските уеб сайтове, само че има какво да се желае във връзка с сигурността и отбрана на персоналната информация, разяснява Драгомир Белчев.

Изследването демонстрира, че технологиите се развиват по-бързо от скоростта, с която те се ползват от администрацията.

Все повече общини съумяват да схванат смисъла на уеб страниците, демонстрира изследването.

По знак " сигурност и отбрана на персоналните данни " първите три места си поделят София, Бургас и Шумен, а Пазарджик е в дъното на класацията. Сред проблемите по този индикатор откривателите акцентират това, че най-често под отбраната на персоналните данни се схваща като изброяване съответните закони.

По знак " приложимост " най-добре работещите уеб сайтове са тези на общините София, Варна и Стара Загора. Сред изискванията уеб сайтът да е приложим са лесна навигация, съществуване на форми за попълване на противоположна връзка и принадлежности за търсене на информация на уеб страницата.

По знак " наличие " - наличност на обществени документи, достъп за хора с увреждания, мултимедийна информация, разгласи за работни места, данни за работата на общинските препоръки и пряк контакт, Бургас е водач.

Изследователите показват, че по принцип огромна част от информацията е налична, само че е по-трудно налична и да вземем за пример липсва изложение на отговорностите на дирекциите на общината, което затруднява хората към кого да се извърнат при проблем.

За общинските препоръки се оформя наклонност активността им да бъде обособена в обособен подсайт, уголемява се и опцията за директно предаване на съвещанията.

По знак " предлагани услуги " - информации по електронен път в регистри и електронно заплащане на такси, налози и издаване на разрешителни, удостоверения и информации, София, Стара Загора и Габрово заемат първите места, а Видин и Монтана - последните.
Изследователите регистрира като цяло неналичието на интегрирани системи за заплащане на услуги, като употребяват други платформи, само че непосредствено, през уеб страницата на общините, това по-рядко се среща.

По знак " гражданско присъединяване и обществена ангажираност " - опциите, предоставени от общините, за противоположна връзка и въвличането на хората в ръководството и вземането на решения, като в този знак са включени и профилите в обществените мрежи и по какъв начин те се употребяват, водачи са общините Бургас, Плевен и Перник.

Изследователите акцентират като проблем за множеството общини неналичието на анкета за оценка на удовлетвореността след прилагане на избрана услуга, или като цяло от уеб страницата и невъзможността за непосредствено разискване. Най-често общините имат профил във Facebook - 16 от 27.

Мониторингът на онлайн финансовата отчетност на общините за последните три години демонстрира, че локалната власт споделя информация за финансовото си положението с хората, само че обособен е въпросът до каква степен тя е налична.

Мариана Трифонова, старши специалист в ИИП изясни, че са били изследвани финансови данни от годишните финансови доклади на 27-те общини - регионални центрове за интервала 2014 - 2016 година поместени на уеб страниците им.

Сред изводите се откроява това, че за защита и сигурност локалната власт отделя приблизително 1.5 на 100 от разноските си, което може да се окаже проблем при справяне с изключителни обстановки поради естествени бедствия да вземем за пример.

За това перо да вземем за пример в Добрич, Разград и Търговище се отделя едвам половин % от разноските, до момента в който във Варна – 4.4 на 100, което съгласно анализаторите от ИИП се дължи на обстоятелството, че градът е морска столица и граница.

Най-голямото перо от разноските на всички изследвани общини е за обучение.

Като цяло анализаторите регистрират, че всички общини извършват законовите си отговорности и онлайн разгласяват годишните си финансови доклади. В община Габрово да вземем за пример се показва съкратена версия на годишния финансов доклад, ориентирана към хората с презентация и в налична форма, Разград има също опит в тази посока.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР