За трета поредна година София – Европейска столица на спорта

...
За трета поредна година София – Европейска столица на спорта
Коментари Харесай

Купа Ваня Войнова отново събира елитни европейски школи в София

За трета поредна година София – Европейска столица на спорта и БК Славия провеждат за Международен шампионат по баскетбол за девойки в памет на именитата българска спортистка „ Ваня Войнова “. Този уикенд, от 1 до 3 март 2019 година, зала „ Свети Георги “ събира четири тима, част от тях представители на влиятелни европейски школи в този спорт.

Сега за първи път конкуренцията е за девойки до 18-годишна възраст, откакто в дебютното издание и предходната пролет бе за 16-годишни. Отборите още веднъж се срещат по системата всеки против всеки, първите два отбора играят край, останалите ще спорят за третото място. Освен домакините от БК Славия тази година ще вземат участие тимовете на Радивой Корач и Раднички от Сърбия, както и румънският Търговище. Така на процедура миналогодишните шампионки Славия ще имат опцията да защитят купата си в спор с спечелилите от първото издание – баскетболистките на Радовой Корач. В първото издание на шампионата сръбкините записаха три победи и се подредиха първи пред състава на домакините от БК Славия, Санга(Ит) и Озона(Исп), като тогава участваха състезателки до 16-годишна възраст. Миналата година с купата ликуваха представителите на домакините, надиграли на финала Корач с 39:35 т.

„ В днешно време доста мъчно се провежда интернационален шампионат в България, изключително в женския баскетбол. Благодаря на София – европейска столица на спорта и БК Славия, че поддържат традицията и поставят старания от година на година шампионатът да става все по-качествен. Тази конкуренция е отлична опция за младите български баскетболистки да премерят сили с тимове от водещи народи в международния баскетбол. Призоваваме столичани и гостите на града да поддържат през уикенда бъдещите ни гении и да проследят мачовете в зала „ Свети Георги, “ съобщи изтъкнатият баскетболен експерт Росен Барчовски по време на Пресконференцията в ИнфоЦентър София – евростолица на спорта. Силвия Пеева, треньор в БК Славия разгласи, че в залата още веднъж са поканени да участват доста от легендите на българския баскетбол, част от популярното потомство на белите, които ще отличат призьорите след финала. „ Ще е забавно да създадем съпоставяне с водещите школи в тази възрастова група, тъй като до момента много изоставахме. Надяваме се повече хора да дойдат в залата и да поддържат нашите девойки, “ сподели още Пеева Ванеса Маринова, капитан на тима на Славия сподели, че отборът се приготвя извънредно съществено за шампионата.

„ Очакваме го с неспокойствие, благодарим на уредниците и на София – европейска столица на спорта, че ни дават опция да се срещнем с нашите връстници от мощни баскетболни школи, “ сподели Маринова. „ София – Европейска столица на спорта още веднъж подкрепя шампионата като отлична опция за изява на младите ни очаквания в женския баскетбол и в същото време като метод да се отдаде заслужена респект на една именита българска състезателка. Тази години организираме близо 100 сходни събития за да предоставим допустимо максимален брой благоприятни условия на хората за деен и здравословен метод на живот, “ съобщи на конференцията Дамян Диков, изпълнителен шеф на Фондация „ София – европейска столица на спорта “.

Ето и програмата на III шампионат „ Ваня Войнова “:

1 МАРТ, ПЕТЪК

18.30 Търговище (Рум) - Корач (Сър)
20.00 OТКРИВАНЕ
20.30 Раднички (Сър) – Славия (Бъл)

2 МАРТ, СЪБОТА

10.00 Корач - Славия
11.30 Търговище – Славия
15.00 Корач - Раднички
16.30 Търговище - Славия

3 МАРТ, НЕДЕЛЯ

9.00 Малък край - среща за 3/4 място
10.30 Финал
12.00 ЗАКРИВАНЕ И НАГРАЖДАВАНЕ

------

Ваня Войнова (7 декември 1934 – 9 март 1993) е именита баскетболистка, носителка с тима на Славия на Купата на европейските първенци през 1959 и 1963 година Участва на три международни шампионати, като през 1959 година в Москва българският тим печели сребърните медали, а Войнова е оповестена за най-хубав център. Има и бронз от Перу през 1964 година Определена е за баскетболистка №1 на Европа през 1958 година когато българките печелят златен орден на Европейското състезание в Лодз (Полша). Тя е и сребърна медалистка от Европейския шампионат през 1962 година в Мюлуз. Носителка е на 12 поредни републикански трофеи (1953-1965 г.), първият Спортист № 1 на България през 1958 година в анкетата на в. „ Народен спорт “. През 2001 година Войнова е призната посмъртно за почетен член на „ Залата на славата “ в Ноксвил, Тенеси, Съединени американски щати.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР