За тази тенденция разказа пред Телеграф“ Цвети Виндзи, която се

...
За тази тенденция разказа пред Телеграф“ Цвети Виндзи, която се
Коментари Харесай

Как всъщност са отгледани митите картофи, продавани по магазините

За тази наклонност описа пред „ Телеграф “ Цвети Виндзи, която се интересува от това по какъв начин се отглеждат и какво съдържат те. Според нея този метод се употребява при зеленчуците. „ Да сте видял в супермаркетите изложение на това какво значат „ мити картофи “? Те ги държат в един химически разтвор. Картофите порастват в тази течност. Морковите са по същия метод “, сподели тя. За нея е необичайно, че във веригите не може да се купят моркови с пръст.

„ В Холандия нормално отглеждат зеленчуците по този метод, тъй като те нямат земя и при тях болшинството неща се отглеждат в химически разтвори, които няма по какъв начин да разберем какви са и какво съдържат, тъй като са загадка “, уточни Виндзи и добави, че те се продават и наподобяват като мити. Марулите и салатите пък се продават като „ живи “. „ Те се гледат в саксия. Това нещо се гледа също в химически разтвор “, обясни тя. Според нея по този метод хората биват тровени, тъй като никой не дава пояснение до какво води натрупването на тези субстанции, химикали и детайли, които не могат да се преработят от човешкия организъм. „ Недоказуемо е въздействието на храните върху човешкия организъм. Те ще се извърнат и ще кажат, че това не е от салатата, която си консумирал от една година. Много мъчно се потвърждават тези въздействия, както е казусът с пестицидите. Самите производители нямат лабораторни разбори за това какво се случва след продължителна консумация в организма “, разяснява потребителят.

Според Виндзи това се случва, тъй като е разрешено на други места и най-важното – производители и търговци не търпят никакви загуби. „ Химията по този начин е направена, че от 10 картофа не 4 да са изгнили, ами всичките са за обмен “, разяснява тя. Жената акцентира, че даже някои от стоките да не са създадени тук, то те са импортирани извън и там са гледани по този метод. А пък родните производители в никакъв случай няма да си признаят по какъв начин съумяват в един сезон да вадят по няколко реколти. Потребителят даде образец и с краставиците и разкри от какво се въздейства цената им.

„ Преди седмица те бяха 1,99, идната 2,99, сега са 3,99 лева Защо се подвига цената ли? Защото на открито застудя, т.е. потреблението в едно закрито помещение се усилва. Има връзка с потреблението на електрическа енергия. Сега ще видите, че ще стигнат до 4,90, даже до 6-7 лв. “, предвижда тя и добави, че цената им пада, когато намалеят разноските за сила. „ Когато всичко е изкуствено, би трябвало да му подсигуриш условия, те поставят и специфични крушки като на терариумите “, съобщи 50-годишната жена.

Тя настоя, че с цел да бъдат почтени производителите с потребителите, е редно на етикета да пишат, че съответната стока е създадена по различен метод, а не по стандартен – в пръст. „ Така имаш избор, когато си осведомен от етикета дали да го купиш и може би ще се подтиква и развъждането в почва. А не като в този момент, не стига че ни тровят, пък им плащаме химикалите, електричеството и газта. А почва и условия в България доста. Но очевидно концепцията е зеленчукопроизводството да се вкара в пространства, а същинската селскостопанска земя да отглежда фотоволтаици “, разяснява тя.

Цвети Виндзи добави, че дори да се преборим да написа, че са отгледани в неестествен тор на течна база, няма по какъв начин да се даде детайлна информация за наличието, тъй като това са торове на огромните компании, произвеждащи пестициди, изкуствени торове и ГМО. Според нея не е изключено тези артикули да са генно модифицирани, защото с цел да се гледат в нови условия, е належащо да им се промени генетиката.

„ Ако вкарате един картоф във вода, той ще изгние. Тук има изменение при всички случаи “, счита тя и добави, че по този метод производителите заобикалят възбраната на Европейски Съюз за развъждане на ГМО в почва. " Телеграф " потърси за коментар Института по почвознание, агротехнологии и отбрана на растенията " Никола Пушкаров ", само че те не съумяха да отговорят в уреченото време.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР