За страната ни рисковете заради войната между Израел и Хамас“

...
За страната ни рисковете заради войната между Израел и Хамас“
Коментари Харесай

Паника и ужас! Бивш шеф в МВР проговори за тежките заплахи за България, рискът е голям

За страната ни рисковете поради войната сред Израел и „ Хамас “ са свързани с разширение на спора и възможното замесване на други интернационалните терористични организации, които да желаят да отмъстят за възможни по-радикални дейности, подхванати от Тел Авив. Тази обстановка разказа пред Българска национална телевизия Филип Гунев – някогашен заместник-министър на вътрешните работи.
„ Това, което видяхме през 2014 година, когато Израел още веднъж беше предизвикан с терористични офанзиви да влезе в Газа, тогава над 2000 души бяха убити в анклава. Тогава видяхме няколко терористични атентата в Европа или опити за такива от радикализирани ислямисти и това за мен е огромният риск през днешния ден. И той следва да се развие занапред, тъй като реакцията на Израел занапред следва да навлезе в същинската си фаза. Съотношението нормално е 1 към 10. Ако имаме 100 убити израелци, Израел навлиза и нормално са убити 1000 палестинци. Тоест при една атака ние можем да чакаме още хиляди жертви и това най-вероятно ще докара до някаква радикализация “, сподели Гунев.
Според него рискът на нашите граници за засилен мигрантски поток от Близкия изток следва.
„ Рискът за нас е въвличането на „ Хизбула “ и това е една огромна незнайна. Как ще реагира „ Хизбула “? Президентът на Съединени американски щати Байдън отива в Израел, с цел да предотврати ескалация на спора. Въвличане на Ливан в спора може да генерира мигрантска вълна оттова, която неизбежно ще мине през Турция и България “, изясни някогашният зам. вътрешен министър.
„ Не мисля, че рисковете сега са по-големи от тези, които бяха преди 3-4 години, когато имахме хиляди от така наречен пътуващи бойци, терористи на „ Ислямска страна “, които минаваха през нашите граници. Тогава това беше всекидневие на службите и на Министерство на вътрешните работи да залавят или да записват такива бойци. В момента обстановката и рисковете са малко по-различни. Първо Хамас не е интернационална терористична организация, като ИДИЛ. Това е локална организация, която дори доста страни не считат даже за терористична, а освободителна организация, макар че употребява терористични способи в Израел. Но тя няма интернационално наличие, няма осъществени интернационалните терористични актове “, изясни Филип Гунев.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР