За стотици обаждания от непознати номера сигнализират потребители. Социалните мрежи

...
За стотици обаждания от непознати номера сигнализират потребители. Социалните мрежи
Коментари Харесай

Бот ли е „Наталия“, която звъни на цяла България и пита „От София ли сте?“

За стотици позвънявания от непознати номера алармират консуматори. Социалните мрежи и платформи като „ Reddit “ са залети от еднотипни истории, започващи със „ Здравейте, аз съм Наталия “.

Първи известия за сходни позвънявания се появяват преди месеци, само че от ден на ден хора се оказват потърсени от номерата, които са на A1.

Много от получилите сходни позвънявания подозират, че става дума за бот. Каква е задачата обаче е цялостна тайнственост.

 

Ето част от разказите в „ R eddit “:

„ Относно бота “Наталия ” който звъни на цяла България…

Номерата стартират с 0883270***, показват се за Наталия, пратка сякаш имате и дали сте от София питат. От 3-4 дни се случва това и А1 са “наясно и работят по въпроса ”

След като приказвах с А1 ми споделиха че компания седи зад номерата и че няма по какъв начин да ми кажат коя е. Аз поспорих че в случай че е обществен номер, може да споделят само че дамата сподели “Не съм правист ” и затвори.

Та, някой дето работи в А1? Драснете едно DM-че с името на компанията, или споделете повече инфо тук. Дайте да забележим за какво и с каква цел се случва това?

Благодаря! ”

 

„ 0884331836 ми звъня преди няколко дни. Май е същата тази Наталия: Тя: Здравейте, свързваме се с Вас, с цел да оцените продукта, който поръчахте. Аз: Кой артикул? Тя: Вие сте от София, нали? Аз: Не. За кой артикул става дума? Тя: А от кой град сте? Аз:... Кой артикул? Тя: Извинявам се, може да е станала неточност *затваря телефона “

 

„ Същото стана и при мен:

Здравейте, обажда се Наталия, бихме желали да дадете оценка на вашата поръчка.

Коя поръчка?

Вие от София ли сте?

Кажете за коя поръчка става въпрос?

Значи не сте от София, по този начин ли?

Кажете ми първо за поръчката.

Извинявам се, очевидно е станала неточност.

Накрая стартира да прекъсва доста и си пролича, че е запис. Някой седи откъм гърба и натиска sound board с презаписани реплики съгласно това, което каже “жертвата ”. След малко изследване в интернет видях, че други хора пишат, че са им споделили за някакво събитие, на което те канят в случай че си от София и се пробват да ти продават всякакви козметики и отпадъци или пък да те вкарат в МЛМ. Друг човек пък беше писал, че са му предложили някакви тайландски разтривки от същия номер. “

 

„ Звънна от номер +359883270573 Ползваше нещо като Sounboard с авансово записани реплики, прекъсваше/пращеше много

Кажете като разберете какъв е ендгейма, че ми стана забавно “

 

„ Жива да не бях, и на мен ми звънна доскоро. Аз единствено чух 4 пъти “добър ден, здравейте! ” монотонно без да кажа нищо и ми затвориха. 0883270320 ми звъняха на мен “

 

„ Аз съм с Виваком и получих позвъняване от Наталия още преди месец. Говорих с познати, които работят там в risk отдела с цел да ги предупредя вероятно да следват телефона, и ми споделиха просто да не давам отговор повече на непознати номера “

 

„ Ха, Наталка и на мен ми звъня от +359 88 327 0586 “

 

„ 0883270544 И на мен ми звъня таз Наталия “

 

„ Точно през днешния ден ми звънна. Разсеян бях и ѝ споделих от къде съм. Много ме е гняв “

 

„ Звънна ми през вчерашния ден, само че телефона ми ме предизвести, че е Suspected Spam Call. След като не отговорих „ Да “ на „ от София ли се “ затвориха и телефона ми ме попита дали в действителност беше спам и дали желая да препречвам номера. Предполагам е crowd sourc-нато това предизвестие не знам дали от Android 12 или китайците от MIUI са го създали.

Доста съм впечатлен от качеството на бота обаче, забавно ми е дали има човек зад него или имат някаква програмка да следи по какъв начин отговаряш “

 

Потребители поучават при сходно позвъняване от чужд номер в началото да помълчите на телефона – по този метод същински човек ще опита да приказва по мощно или ще се изнерви. Ботът въпреки това би повтарял едно и също с идентичен звук.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР