За шеста поредна година на 27 май отбелязваме Световния ден

...
За шеста поредна година на 27 май отбелязваме Световния ден
Коментари Харесай

27-ми май е Световен ден на спешната медицинска помощ

За шеста поредна година на 27 май означаваме Световния ден на незабавната здравна помощ. Като подобен той е разгласен за пръв път през 2018 година от Европейската асоциация по незабавна медицина EUSEM.

Изборът на дата не е инцидентен. В същия ден, само че през 1994 година, в белгийския град Льовен се случва едно от най-значимите събития в историята на незабавната помощ. Група медици основават " Клуба Льовен " и вкарват специалността „ Спешна медицина “ в Европа. Една от първите пет страни на остарелия континент, които през същата година вкарват специализацията по „ Спешна медицина “ като съществена компетентност за лекари, е България.

Оттогава до момента образованието в тази област у нас се усъвършенства. Пример за това е въвеждането през 2015 година и на специализацията „ Спешна здравна помощ “ за медицинските експерти. Целта е системата да се обезпечи с добре готови фрагменти, способни да отговорят на възходящите упования и потребности на пациентите. Не стопират и напъните за възстановяване на колаборацията сред обособените звена на незабавната помощ, само че все пак тя си остава едно от най-натоварените посоки в бранш „ Здравеопазване “. Така е било и по този начин ще бъде, тъй като спецификата на работата на незабавния доктор постанова бързи и съответни реакции, с които да бъдат спасявани човешки животи. На техните способени грижи разчитаме по време на тежки произшествия и рецесии като актуалната с COVID-19, която повече от година потвърждава какъв брой значима и виновна е работата им. Въпреки това трудът на тези медицински експерти значително остава подценен от обществото. Не са редки и случаите, в които те стават жертва на експанзия от страна на пациенти или техни близки. Ето за какво актуалният ден не е само мотив да изкажем признателността си към труда, без който не можем, на всички лекари-специалисти по незабавна медицина, медицински сестри, парамедици, фелдшери, спомагателен личен състав в проведени незабавни структури и други

Световният ден на незабавната здравна помощ ни задължава да създадем и равносметка на постигнатото в системата на незабавната здравна помощ у нас досега, на слабите страни и опциите за възстановяване както на изискванията за работа на ангажираните в тази сфера, по този начин и на качеството на предоставяната от тях незабавна здравна помощ.

Затова Министерството на здравеопазването е готово на градивен разговор с всички, които имат отношение към това направление, тъй като освен на този, а всеки ден би трябвало да се работи за решаването на проблемите в системата, свързани с незадоволителното фрагменти, тяхната сигурност, материалната база и други /МЗ/
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР