“За съжаление, последните данни за смъртността от COVID-19 не са

...
“За съжаление, последните данни за смъртността от COVID-19 не са
Коментари Харесай

Анализатор: Смъртността от COVID-19 у нас тепърва ще се увеличава |

“За страдание, последните данни за смъртността от COVID-19 не са кратковременен пик. Все още не сме достигнали пиковите стойности ”. Това заяви по Нова телевизия Петър Велков, математик и специалист по ръководство на рецесии.

Той изясни, че данните са ретроспективни. Тези, свързани със смъртността и с тежките случаи, вървят надлежно с 10-14 дни и 21 дни обратно. Тоест сега това, което имаме като тежки случаи, е от седмицата към 20 октомври – тогава са се заразили тези хора ”, показва специалистът.

" При сегашните стойности, в идващите седмици смъртността ще се усилва. Тази седмица ще е сред 50 и 60% по-висока от предходната, идната още 50-60%, по-следващата с още 70% ще се усили. Скоро ще минем 100-те починали дневно и устойчиво ще ги задържим дневно. "

Ефектът от ограниченията

За да се види резултатът от дадени ограничения, би трябвало да минат между 14 -28 дни. В момента държанието на обществото е основно, с цел да се промени обстановката.

Прогнозите обаче не са оптимистични. Отговорни са едвам 40% от функционално грамотните, което е съчетано с неуспеха на страната да се оправи с рецесията.

Управлението на рецесията е оставено на произвола, нямаме проследяемост, карантинираните са по-малко от дейните случаи. Всеки положителен има негативен брой контактни лица. Явно и със себе си не контактува.

Когато има дифузно разпространяване на всички места и липсва на следене, твърдите ограничения са неизбежни, с цел да се оправи здравната система.

Наложителен ли е локдаунът

Задължително би трябвало да се затвори, с цел да се овладее обстановката, тъй като здравната система няма да издържи. С тези темпове единствено в София, до януари, при допустимо най-ниска смъртност 0,6% биха умряли 4500 индивида. И сега смъртността в столицата е два пъти и повече по-висока от нормалната.

Според него просветителната система би трябвало да излезе за 21 дни в отдалечена форма на образование. Това се предлага от епидемиолозите и лекарите на първа линия, само че би трябвало да е съпроводено и с съответни публични ограничения, счита той.

" В момента има учебни заведения с 15% заболеваемост на учители, няма кой да преподава и в онлайн формите ", сподели Велков. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР