За съжаление, област Велико Търново има прекрасно географско положение в

...
За съжаление, област Велико Търново има прекрасно географско положение в
Коментари Харесай

Пътища, индустриални зони и повече комуникация: как се развиват Велико Търново и Габрово

" За страдание, област Велико Търново има прелестно географско състояние в страната, само че не толкоз положително отношение, чисто институционално, през последните години, с цел да може това географско състояние да бъде оптимално изстискано. " Tака Людмила Илиева, регионален шеф на Велико Търново сега, заключи част от икономическата орис на района по време на Срещата на бизнеса във Велико Търново и Габрово, проведена от " Капитал ", която се организира на 30 юни. По време на първия панел от полемиката локалната власт и бизнеса разясниха какви стъпки се подхващат за възстановяване на индустриалните зони и връзката. На фона на това пък се чака към фирмите да се насочат десетки милиони за зелени планове от Европейския съюз, като това включва енергийна успеваемост, нововъведения за кръгова стопанска система и лични ВЕИ.

Няколко са основните планове, които обаче са прекомерно закъснели, а можеха да трансформират ориста на района на двете област. Илиева означи, че точно там е най- огромният ЖП възел за Централна България - в Горна Оряховица, където има и летище, пресичат се автомобилните потоци от всички направления и това има капацитет. " Свободното придвижване на артикули и услуги не е единствено главните на Европейския съюз, само че е напълно естествената основа с цел да може да има развиване на капиталите в страната и съответно в региона ", Илиева

Същевременно обаче автомагистрала " Хемус ", тунелът под Шипка и скоростният път сред Русе и Велико Търново са към момента проект, а не действителност.

Ралица Манолова, регионален шеф на Габрово, показа, че консорциумът стартира осеммесечното планиране.
Реклама
Тя описа и че на 29 юни в Габрово се провела среща с изпълнителя и всички забъркани институции, които са голям брой - Регионална инспекция за опазване на околната среда от Стара Загора и Габрово, регионалните пътни ръководства от двата района, Агенция " Пътна инфраструктура ", общините и регионалните администрации и други Целта е била процесът по работа да се хармонизира.


Индустриалните зони
Другият основен инфраструктурен детайл за бизнеса са точно индустриалните зони, където да се нареждат предприятията. Георги Камарашев, заместник-кмет " Строителство и устройство на територията ", Община Велико Търново, описа, че е завършен план в Западната индустриална зона в града, където е сменена довеждаща инфраструктура и има изцяло нов образ. Зоната обаче към този момент изчерпва своя запас и се трансферира от другата страна на река Янтра, към Шемшево. Камарашев добави, че огромен интерес има към зоната, която се оформя в сектора сред Велико Търново и Момин общ брой. По негови думи парцелите там се изкупуват, само че не от вложители с планове за бизнес там, а по- скоро поданици от района, които имат наследствени земи там и се стремят да ги окрупняват, с цел да ги продадат в бъдеще. Причината е, че от там ще се намира връзката със скоростния път Русе - Велико Търново (който е надалеч от изграждане, защото даже не е определен изпълнител).

Деян Дончев, зам.-кмет на община Габрово с сектор " Строителство, инфраструктура и екология " сподели, че икономическата ос сред Габрово и Севлиево се развива динамично. Другата развита зона, в която бизнеса възнамерява, е Северната индустриална зона. По думите на Дончев разликата сред двете е, че в посока Севлиево не престават да се сменят предопределения на земята, построяват се местни платна и пътни връзки, а в Северна индустриална зона има проблеми с електрически мощности и инфраструктура. Там обаче пък настоящият организационен проект е относително актуален и дава опция за поетапна реализация на планове.
Реклама
Зам.-кметът на Габрово показа един добър образец за съдействие сред община и бизнес - на основата на публично-частно партньорство локалната власт и компании дружно усъвършенстват ВиК инфраструктурата и пътищата в зоната, с цел да може да се сътвори добра среда за икономическо развиване.
Комуникацията в основата
Всички участници се сплотиха, че общуването сред заинтригуваните страни е изключително значимо, с цел да има напредък. Ралица Манолова описа да вземем за пример, че откогато е регионален шеф, е сложила за цел на администрацията да не изчаква до края на едномесечния период за отговор на жители, а да се пробват в границите на седмица да работят. Освен това е основала самодейност за замяна тук-там с мениджъри от компании в региона.

" Направих предложение към разнообразни притежатели и шефове на компании, да си заменяем местата за един ден, по тази причина тъй като когато човек от бизнеса влезе в администрацията и види по какъв начин протичат процесите вътре, схваща доста повече за административната тежест и бюрокрацията. Има опция обаче и влизайки извън, да предложи решения за усъвършенстване на процес; решения, които ние не можем да забележим. Тази подадена ръка към бизнеса срещна положителното предпочитание на няколко компании в града и следва да се осъществя напълно скоро ", добави тя.
Парите от Европейски Съюз за зелен бизнес
И до момента в който физическата инфраструктура и връзката са значими предпоставки за добра бизнес среда, то фирмите към този момент биват побутнати и в посоката на устойчивото развиване - международна наклонност. Д-р Кирил Величков, шеф " Европейски планове и финансови институции " в ОББ, показа, че банките имат нова роля, дадена им от европейските институции - да стартират да финансират от ден на ден и повече зелени планове.
Кирил Величков от ОББ изясни кои са идните грантови схеми за бизнеса, с които той може да " позеленява ", само че и да икономисва запаси като електричество и боклуци Фотограф: Георги Георгиев Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Политика 3 Енергетика 1 Политика 2 Политика 3 Енергетика 1 Политика 2 Политика 3 Компании Реклама
" Всъщност ние имаме официални цели в нашия бизнес портфейл - било то за физически лица, за дребни и междинни предприятия, за огромни предприятия - да реализираме и то съществени цели за зелени покупко-продажби, т.е. се сменя фокуса. И бизнесите ще стартират да усещат по какъв начин банките ще оферират по- преференциални условия, по- атрактивни заеми за позеленяването, а част от секторите е бъдат по- рестриктирани, в това число и поради европейски условия ", изясни той.

Подходът на Европейски Съюз за позеленяване е от една страна с сопа, а точно - регулации, ограничавания и закони, само че от друга той дава и принадлежности за поддръжка. За интервала 2021 - 2027 от 29 милиарда лева най-малко 30% ще отиде за планове, ориентирани към позеленяване главно на бизнеса и общините, описа Величков.

За грантовете чакаме шест схеми тази година за над 1 милиарда лева, ориентирани към бизнеса. От тях четири схеми са напълно с фокус позеленяване. През май е отворила скица за 140 млн. лева за енергийна успеваемост за дребни и междинни предприятия, като по думите на Величков са подадени към 1000 плана. Освен това се чака през втората половина на годината да се отвори схемата за финансиране на ВЕИ за лични потребности, като гранта е 50% от финансирането.

" Надяваме се да няма съществени забавяния поради особеностите в политическата конюнктура ", акцентира Величков.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Други схеми са за енергийна успеваемост за индустриални търговски здания - 235 млн. лева, която е и за МСП и за огромни предприятия; ваучерна скица за ИКТ за бизнеса на стойност 30 млн. лева - през третата или четвърто тримесечие и една скица за кръгова стопанска система, чиято цел е да подкрепя компаниите да рециклират и създават с по- малко замърсяване.
Свързани публикации Един уикенд в Търново. А за какво не два? 25 юни 2022, 17:49 Най-големите компании в Габрово и Велико Търново: мощно Севлиево, храни и оръжие 23 юни 2022, 08:57 Големите три за Велико Търново и Габрово: " Хемус ", " Шипка " и Русе - Велико Търново 21 юни 2022, 06:55 Градовете и бизнесът ще имат основна роля в прехода към зелена стопанска система 31 май 2022, 15:06 Вижте още публикации Коментари и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите Към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Градове
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР