За разлика от ПП и БСП през вчерашния ден на

...
За разлика от ПП и БСП през вчерашния ден на
Коментари Харесай

Тошко попиля Петков на консултациите при Радев: Подкрепяме правителство ,,без него“

За разлика от Политическа партия и Българска социалистическа партия през вчерашния ден на конституционно постановените съвещания при президента преди съставянето на ново държавно управление, през днешния ден хората на Слави Трифонов отидоха при Румен Радев преди заминаването му на срещата на върха на НАТО в Мадрид.

Тошко Йорданов и Станислав Балабанов се стопираха за къс коментар преди влизането си в президентството.

„Кирил Петков не би трябвало да е никакъв в това държавно управление. Ще има ли нов кабинет, не съм гадателка да ви кажа“, съобщи Йорданов.

Той добави, че държавното управление не е било провалено от Има Такъв Народ, а от Демократична България, Политическа партия и „всички останали партии“. „Това е непоносимо внушение“, съобщи той.

По време на срещата за връчването на мандата Радев означи, че страната сега е залята от „каскада от кризи“. „Не мога да не отбележа вашата поредна позицИЯ Пожарна охрана ОТСТОяването на националния интерес във връзка с РСМ, по тази причина чакам вашето отговорно решение по съставянето на ново правителство“, означи президентът.

Тошко Йорданов съобщи, че фактически живеем в каскада от рецесии: „Специално за нас е удовлетворяващо, че президентската институция в подобен миг постъпва в действителност отговорно ис ясното осъзнаване на значимостта си. Прекрасно е, че го осъзнаване и не се криете зад различен за тази отговорност. Ще употребявам в този ред на мисли малко безочливо обстановката с молбата да разсекретите оня КСНС при вас, с цел да се види кои политици лъжат. Вие решавате. На този съвет не се споделиха някакви неща, които могат да застрашат националната сигурност, само че се споделиха доста неистини – от тези, които сега са се самообявили за носители на политически морал“.

Йорданов посочи, че Има Такъв Народ ще се включат в съставянето на нов кабинет, само че не „на всяка цена“.

Радев означи: „Държа всеки участник в КСНС да може да изкаже свободно своето мнение. Досега съм разсекретил стенограма от консултативна среща за КТБ. Това са тежки решения и не желая да изобличавам свободата на изложение при последващи консултативни препоръки. По отношение на РСМ мисля, че огромният грях на българската политическа класа през последните 30 години е, че не помниха нашите сънародници в РСМ“. Той разясни, че действително тематиката за българите в Северна Македония е била сложена на дневен ред преди година. „Проблемът не е едностранен, той е европейски, тъй като визира копенхагенските критерии, правата на индивида и недискриминацията“, съобщи президентът.

Той категорично посочи, че чака смяна в конституцията на РСМ, в която българите да бъдат записани като „държавотворен народ“. Радев благодари на Има Такъв Народ, които единствени са подкрепили това предложение, а „нашата политическа класа прегърна този метод едвам, откакто пристигна френското предложение“.

„Благодарен съм и на президента Макрон, и на френското председателство, тъй като това нещо най сетне трябваше да бъде заложено“, означи Радев. Той добави, че не желае да спекулира с изявленията на КСНС и още веднъж съобщи: „Радвам се, че Европа одобри тази позиция и застана зад своите правила и ценности“.

След консултациите при президента Станислав Балабанов съобщи: „Ние постоянно ще спазим закона подобен, какъвто е. Първият мандат ще бъде връчен на първата политическа мощ, да забележим техния метод и след това – всичко по реда си. За разлика от други, ние съблюдаваме и законите, и Конституцията“.

„До третия мандат има още много време“, съобщи на собствен ред Ива Митева и добави: „Президентът би трябвало да реши дали ще изчака или ще стартира да връчва мандатите, по тази причина не можем да приказваме за трети мандат“.

Относно желаното разсекреняване на документите от КСНС за Северна Македония, Тошко Йорданов съобщи: „Чисто теоретично, когато обсъждахме мнението, можеше в него да се приказва повече за правата на българите, за езика на омразата, за репресиите против българите. чисто теоретично един човек беше доста срещу и чисто теоретично той се скара с президента ей по този начин – очи в очи. Този човек е податлив да счита себе си за светец, за разбирач по всичко“. Запитан кой е този човек, Йорданов отговори: „Забравих“.

Тошко Йорданов означи, че съгласно Има Такъв Народ Асен Василев е положителният вид за идващ министър председател. Той добави, че Има Такъв Народ биха подкрепили ново държавно управление с ясна стратегия и „без Кирил Петков“.

Ива Митева добави, че идващото държавно управление би трябвало да е експертно, не политическо, и в него да има действителен разговор. „В момента смирена мъдрост ни е нужна на всички“, съобщи тя.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР