За разлика от повечето награди и отличия в областта на

...
За разлика от повечето награди и отличия в областта на
Коментари Харесай

Нобеловите награди за медицина, химия и физика

За разлика от множеството награди и оценки в региона на киното, литературата или шоу бизнеса, които провокират реакции и разногласия измежду необятната аудитория, Нобеловите награди в научните категории минават под радара на публичното внимание, въпреки че достиженията на учените имат голямо значение за развиването на познанието. Наградите се присъждат за изключителни научни проучвания, революционни изобретения, огромен принос в културата или развиването на обществото.

Донякъде знаменателно след пандемичната 2020 година, в която всички си дадохме сметка за смисъла и ролята на докосването и сетивността в нашия живот, Нобелът за физиология и медицина беше присъден взаимно на Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутиан „ за техните открития на рецептори за температура и досег “.
За същността на откритията им ще опише бъдещият доктор и комуникатор на науката Стефан Ценов.

Германецът Бенямин Лист и роденият в Шотландия Дейвид Макмилан завоюваха Нобеловата премия по химия за 2021 година за създаването на нови принадлежности за основаване на молекули, които оказват помощ за производството на нови медикаменти и са по-щадящи към околната среда. Учителят и популяризатор на науката Наско Стаменов споделя за откритието, несъмнено от Нобеловия комитет като  „ нов и талантлив инструмент за създаване на молекули “.

Роденият в Япония американец Сюкуро Манабе, германецът Клаус Хаселман и италианецът Джорджо Паризи завоюваха Нобеловата премия за физика за 2021 година за работата си, която оказва помощ да се схванат комплицирани физични системи, в това число изменящият се климат на Земята. За оценката споделя доцент доктор Елисавета Пенева, началник катедра „ Метеорология и геофизика “. Тя показа и усещания от Националния конгрес за модерни галактически проучвания, проведен от клон „ Космос “ събитие на академичната и бизнес общественост в България.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР