Ако Украйна използва оръжия, доставени от западните ѝ съюзници, за

...
Ако Украйна използва оръжия, доставени от западните ѝ съюзници, за
Коментари Харесай

Столтенберг: Украински атаки със западни оръжия срещу Русия не означават пряко участие на НАТО във войната

" Ако Украйна употребява оръжия, доставени от западните ѝ съдружници, за нахлуване против съветска територия, това не значи, че алиансът е директно забъркан в спора ". Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той подсети, че рестриктивните мерки кои оръжия, способни да прекосят съветските граници, може да употребява Киев са " национално решение " на всяка страна снабдител, като някои съдружници разгласяват " ограничавания върху оръжията, които са доставили ", а други не. Освен това Столтенберг означи, че " в този момент е пристигнал моментът да се премислят тези ограничавания ". " Фактът, че доставяме съоръжение на Украйна, не прави НАТО страна в спора. Ние имаме право да поддържаме Украйна, без да бъдем страна в спора ", безапелационен бе той. Преди дни шефът на НАТО прикани съдружниците от Алианса, доставящи оръжия на Украйна, да анулират възбраната си за потреблението им за удари по военни цели в Русия.

Москва неотложно осъди апела му. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков акцентира, че коментарът на Столтенберг демонстрира по какъв начин " НАТО усилва степента на ескалация, НАТО флиртува с военната изразителност ".

Руският президент Владимир Путин неведнъж е предупреждавал Запада, че рискува да провокира световна война поради Украйна и че директен спор сред Русия и НАТО би означавал, че светът е на крачка от Трета международна война.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР