За разкриване на клинични пътеки за диагностика и лечение на

...
За разкриване на клинични пътеки за диагностика и лечение на
Коментари Харесай

Лекарите с апел да се разкрият клинични пътеки за лечение на постковид синдрома

За откриване на клинични пътеки за диагностика и лекуване на постковид синдрома и сложен метод в лекуването му молиха на конференция в Българска телеграфна агенция проф. Чавдар Ботев и доктор Павлина Михайлова от Сдружение " Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма ", както и Станимир Хасърджиев, ръководител на Националната пациентска организация.

Те ще изпратят писмо до Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и институции, от които се чака да вземат решение за основаването на клинични пътеки за лекуване на постковид синдрома. Организациите възнамеряват кръгла маса с медицинските лица, които са ангажирани с лекуването. 

Според тримата експерти у нас доста малко персонални лекари знаят по какъв начин да се оправят с пациент със признаци след прекаран коронавирус и какви проучвания да му се създадат . Друг проблем, съгласно проф. Ботев, е " самото лекуване на ковида, в България изцяло неправилно още от първия етап всеобщо се одобряват антибиотици ". Това опонира на практиката в другите европейски страни, където приемът на антибиотици е път пъти по-малък, в сравнение с у нас, сподели професорът. Прекомерната и неправилната им приложимост води до увреждане на организма - най-много на стомашно-чревния тракт и до насърчаване на автоимунни болести, сподели Ботев.

Що се отнася до постковид уврежданията, те, съгласно експертите, могат да обиден редица органи и системи, само че най-много мозък, бъбреци и бял дроб. Тези три органа съвсем при всички пациенти с коронавирус биват повредени и състарени, съобщи Ботев. Изходът, съгласно него, е ограничение на приема на антибиотици и характерни лечения , за които обаче у нас няма обединен протокол. " Трябва да се опитаме да създадем цялостна диагностика и повсеместен метод в лекуването на постковида. Да има едно място, където човек да отиде и да получи цялостна терапия ", съобщи Ботев.

Той акцентира, че 80 % от преболедувалите в една или друга степен имат постоковидна симптоматика . Според Ботев би трябвало да се намерят целево средства, които да покрият проучванията и лекуването на този вид заболели. Нелекуването в този момент ще докара до доста по-големи разноски за здравната система на доста по-тежките положения, съобщи експертът. За всички преболедували скоро коронавирус, той предложи ограничение на физическото натоварване като да вземем за пример спорта.

Пресконференцията е част от осведомителната акция на плана " Здрави след КОВИД-19! ", който се извършва по Програма " Европа 2022 " на Столична община. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР