За президента на САЩ Доналд Тръмп четиридневното посещение в Азия

...
За президента на САЩ Доналд Тръмп четиридневното посещение в Азия
Коментари Харесай

Дипломацията на Тръмп: повече лично отношение, отколкото резултати

За президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп четиридневното посещаване в Азия беше отдадено повече на персоналните връзки, в сравнение с резултатите.

По време на визитата си в Япония за срещата на високо ниво на Г-20 Тръмп не означи някакви забележими достижения по куп неотложни проблеми, само че се наслаждаваше на шоуто с дипломатическо " потупване по гърба ".

Той се срещна и с другари, и с съперници на фона на световни рецесии - от иранската експанзия до съветската интервенция в изборите. В устрема си да избегне повтаряне на предходните си скандални участия в срещи на върха, Тръмп размени твърдото преговаряне с похвали и заобикаляше деликатните тематики в обществените си изяви даже с най-проблемните световни фигури.

След като се срещна с съветския президент Владимир Путин, саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, турския президент Реджеп Тайип Ердоган и китайския му сътрудник Си Цзинпин, всички които имат властнически трендове, президентът посочи значимостта на мощни персонални връзки девет пъти по време на заключителната конференция на срещата на Г-20. " Аз в действителност имам положителни връзки с всички ", съобщи той.

След това отпътува за Южна Корея с вярата за още един късмет да се похвали с това, което може би ще се запомни като неговото " Изкуство на ръкостискането ". Той предложения с туит севернокорейския водач Ким Чен-ун да се срещнат небрежно, с цел да се ръкуват, в демилитаризираната зона сред двете Кореи.

Поставянето на персоналните връзки над съответните резултати разкри непредвидената противоположна страна на визията на Тръмп за външната политика като договорка. Въпреки репутацията си на непреклонен договарящ, той постоянно трансформира основаването на връзки със международни водачи в цел сама за себе си.

" Имаме страхотни връзки и, в случай че би трябвало да бъдем обективни, това е доста значимо без значение дали приказваме за места като Саудитска Арабия, Китай или Северна Корея, или която и да било страна ", съобщи Тръмп. " В противоположен случай най-после се озовавате затънали в

доста фактически неприятни войни и доста проблеми ".

В същото време обаче, Тръмп не се колебае да обиди или унижи някои от най-близките съдружници на Съединени американски щати и обтегна връзките с сътрудници като френския президент Еманюел Макрон, канадския министър председател Джъстин Трюдо и немския канцлер Ангела Меркел. Той обществено изрази неодобрение по отношение на Япония, Германия и Индия в дните преди визитата в Азия. По време на пътуванията си той отклонява скъпо внимание към вътрешнополитически проблеми на Съединени американски щати - винмание, което другояче би могло да бъде отдадено на дипломацията.

В Осака ухажването на Тръмп на международни водачи пролича по най-разнообразни способи, и в огромни жестове и в дреболии. На среща с Меркел той загърби недоволствата от немските разноски за защита. С Путин се държа кавалерски по въпроса за съветската интервенция в изборите в Съединени американски щати, за която американските разследващи организации се притесняват, че може да се случи още веднъж през 2020 година.

" Честно казано не зная какви са крайните цели на Тръмп ", сподели Майкъл Макфол, някогашен дипломат на Съединени американски щати в Русия при президентството на Барак Обама. " Той дефинира като цел " добра среща и положителни връзки с Путин ", а това би трябвало да са средства за реализиране на действителните цели ".

Тръмп похвали домакина на форума, японския министър председател Шиндзо Абе, за гостоприемството му. С трогване си спомни пред Си Цзинпин за обилното посрещане, което му устроили китайските домакини преди близо две години при визитата му в Пекин. А когато двамата със Си оповестиха помирение в комерсиалната война сред техните страни, Тръмп се възхищаваше, че " китайската просвета е невероятна " и неведнъж наричаше Си собствен другар.

Сътрудници на Тръмп настояват, че той има дълготраен метод по отношение на персоналната дипломация, вярвайки, че тя, въпреки на пръв взор да опонира на постоянно повтаряния му принцип за външната политика " Америка преди всичко ", в действителност му обезпечи имидж на общественик, контрастиращ на политическите ежби сред демократите, които се стремят да го изместят от президентския пост.

Критиците присмехулно назовават това политика " Тръмп преди всичко ",

при която с няколко ласкателни думи всеки съперник може да си купи мълчанието на Тръмп.

Във всеки случай уверенията в другарство още не са довели до съответни резултати. Тръмп постоянно дава приоритет на околните връзки пред кардиналните въпроси, потвърждавайки, че това се оправдава в дълготраен проект. След срещата си със саудитския престолонаследник президентът направи неправилното изказване, че " до момента никой не е показал с пръст бъдещия крал на Саудитска Арабия " като забъркан в убийството на живеещия в Съединени американски щати публицист Джамал Хашокжи.

Разузнавателни организации на Съединени американски щати са правили оценка, че принцът най-малкото би трябвало да е бил в течение на заговора. Готовността на Тръмп да се срещне с него спомогна да се разчисти пътя за промяна на саудитския водач от " интернационален парий " в " член на клуба " в Осака.

При срещата си с Ердоган Тръмп повдигна въпроса за закупуването на съветски ракети земя-въздух от страна на Турция, за което личната му администрация беше предизвестила, че ще сложи под опасност продажбата на изтребители Ф-35 " Джойнт страйк " на турската страна, която е съдружник на Съединени американски щати в НАТО. Но Тръмп се разграничи от други американски представители, възприемайки милостив звук и обвинявайки Обама, че не е разрешил продажбата на създадени в Съединени американски щати ракети.

" Това е каша ", сподели Тръмп. " И почтено казано, виновността в действителност не е на Ердоган ".

Тръмп съобщи също, че Турция има не до дъно блестяща известност във връзка с правата на индивида, само че сподели ясно, че за разлика от предходни президенти на Съединени американски щати, които биха употребявали момента, с цел да дадат образец за американските полезности, това леке няма да навреди на връзките им.

" Той е корав, само че аз се разбирам с него ", съобщи Тръмп. " Може би това е нещо неприятно, само че аз считам, че е нещо хубаво ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР