За правилното функциониране на половата ос и поддържането на репродуктивната

...
За правилното функциониране на половата ос и поддържането на репродуктивната
Коментари Харесай

Затлъстяването при жените крие висок риск от инфертилитет


За вярното действие на половата ос и поддържането на репродуктивната функционалност при дамите е доста значимо какво е мастното наличие в тялото им. Достигането на сериозно равнища на мастна тъкан при подрастващите девойки е пусков механизъм за отключване на пубертета. Пример очертаващ значимостта на този факт е постоянно срещаното закъснение на пубертета измежду момичета-атлети или такива с хранителни разстройства – анорексия невроза и булимия.

Става ясно, че ниското телесно тегло и по-конкретно ниското мастно съдържимо в женското тяло въздейства отрицателно върху половата ос. А какво се случва при съществуване на остатък от мастна тъкан - дали и тя влия отрицателно върху репродуктивната ос?

Наднорменото тегло и обезитетът при дамите се асоциират с по-висока периодичност на ановулация, менструални нарушавания, инфертилитет, компликации в осъщестяваването на асистирана репродукция, нараснала периодичност на спонтанни аборти и усложения по време на бременност.

Според критериите на Световната здравна организация под наднормено тегло се схваща ИТМ (индекс на телесна маса) ≥ 25 кг/м2, а обезитет е налице при ИТМ ≥ 30 кг/м2.

Затлъстяването се асоциира и с доста други здравни последствия нараснал риск от развиване на захарен диабет вид 2, артериална хипертония, коронарна съдова болест, остеоартроза и някои злокачествени болести, като рак на дебелото черво, ендометриума и гърдата.

Основният патогенетичен механизъм се допуска, че е инсулиновата устойчивост. Висцералната мастна тъкан (натрупана в региона на корема) е огромен ендокринен орган, произвеждащ голям брой хормони и фактори водещи до усложнения в реализирането на инсулиновата функционалност, а точно да вкарва глюкозата в клетката.

Компенсаторният механизъм на организма ни в отговор на нарушената инсулинова функционалност е хиперинсулинемията (повишаване на инсулиновите равнища над физиологичните). Двата феномена повлияват отрицателно секрецията на полови хормони от яйчниците като ускоряват андрогенната продукция от тях. Естествено на това реагират и регулаторните структури от веригата на женската гонада – хипофиза и хипоталамус, като се трансформира секрецията на хормоните, отделяни от тях.

Механизмите, по които обезитетът и наднорменото тегло повлияват отрицателно репродуктивната функционалност на дамата са доста и донякъде ясни. Клинично пациентките се демонстрират най-често с така наречен синдром на поликистозните яйчници - липса на овулация, клинични и лабораторни белези за андрогенна свръхпродукция и ехографски данни за поликистозни яйчници.

Изследвания измежду дами с обезитет и наднормено тегло са посочили, че честотата на ановулаторните менструални цикли са били по-високи при дами с ИТМ > 26,9 кг/м2.

Свързани публикации.. Ановулация – какви са вероятните аргументи? 1 Безплодие при дамата – какви може да са аргументите? 0 Безплодие при мъжа – какви са аргументите? 0

Освен върху яйчника обезитетът се смята, че има отрицателен резултат и върху ендометриума (маточната лигавица, в която се импалнира и развива бъдещият ембрион). Тази връзка се удостоверява в проучване измежду дами с друг ИТМ, при който са били вградени

донорски яйцеклетки от млади, необезни дами. Резултатите посочили, че честотата на постигнатите бременностти е била по-ниска измежду дамите със затлъстяване спрямо тези с обикновено телесно тегло. Не ясно обаче по какъв начин обезитетът тъкмо утежнява качеството на ендометриума.

Успеваемостта на in vitro процедурите измежду дами с наднормено тегло и обезитет е също по-ниска, спрямо дамите с обикновено телесно тегло. При тях по-често се постанова провеждането на по- дълготрайно и високодозирано лекуване с гонадотропинови хормони, употребяващи се за индукция на овулацията.

В умозаключение е добре да се каже, че въпреки тези данни да звучат много притеснителни за дамите, страдащи от обезитет и инфертилитет, постигането на редукция на тегло преди настъпването на бременност е от особена значимост както за реализирането на бременност, по този начин и за вярното и обикновено изхабяване на плода. Не на последно място би трябвало да се означи, че дамите с наднормено тегло и затлъстяване имат по-често сътрудници също с наднормено тегло и обезитет, при които може да са налице също нарушавания във връзка с половата ос, които би трябвало ориентирано да се търсят и вземат решение.

(4079)
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР