За пръв път в своята 2500-годишна история Акрополът в Атина

...
За пръв път в своята 2500-годишна история Акрополът в Атина
Коментари Харесай

Бетон на Акропола разгневи граждани и археолози

За пръв път в своята 2500-годишна история Акрополът в Атина е наличен за инвалиди. Това би трябвало да е добра вест. Но не и съгласно археолози, реставратори и жители, чиито подписи в петиция към този момент наброяват над 3500. 

В рамките на предходната година, когато множеството музейни обекти в света останаха затворени поради ковид, Акрополът претърпя най-сериозната си реновация в последния век. Бетонни пътеки, парапети, голям стъклен асансьор и предупредителни табели за надолнище се появиха измежду античните разкопки в центъра на гръцката столица. 

Според Манолис Корес - архитектът, управлявал реставрацията на Партенона, " Акрополът не се нуждае от никакви усъвършенствания. Пред лицето на такова архитектурно майсторство той счита себе си по-скоро за въдворител на реда, който прави по-достъпен за обществеността монумент, оживял в детонации, грабежи, пожари и трусове.  " Много генерации учени са се пробвали да вкарат ред в този безпорядък, в това число и аз ", споделя той пред " Гардиън ", до момента в който поема по лабиринта от мраморни плочи и обградени със скелета руини към себе си. " Въпросът е да се отбрани това, което е тук. В болница би трябвало да се грижиш за пациентите, за мен пациентите са камъни. "

Жилавият професор е световноизвестен престиж и няма човек, който да знае повече за съкровището на Перикъл или за свещената канара, върху която то стои. Но все пак гърците считат, че с интервенциите, извършени по време на локдауна, той е прекалил. Причината за това е

инсталирането на нова пътека от стоманобетон

през огромна част от откритото пространство на хълма. Тя е сложена, с цел да могат хората с увреждания по-лесно да посещават Акропола. Но типът й бе посрещнат с смут. Критики отнесе и новият асансьор, способен да транспортира по две инвалидни колички по едно и също време и заместил по-старо оборудване. 

Критиците на плана се оплакват, че той е в услуга на всеобщия туризъм, вместо да пази обекта от опустошенията на времето. Преди пандемията Акрополът бе посещан от към 3.5 милиона туристи годишно, което го прави най-популярният обект в Гърция. 

Нововъведенията заместват по-стара пътека, която е следвала античния панатенейски път и е била доста по-тясна по мярка. Опозицията е яростна. Повече от 3500 души са подкрепили отвореното писмо на онлайн деятелите Avaaz, призовавайки за унищожаване на бетона и анулация на следващи планирани промени. 

" Сякаш самият Партенон е спуснат на равнището на улицата и заобиколен от циментова настилка ", възмущава се Деспина Куцумба, президент на Асоциацията на гръцките археолози. " Имаше огромен напън, изключително от круизната промишленост, за увеличение на потенциала за гости, тъй че да могат да го посетят даже по-големи тълпи. "

Пенсионираният реставратор д-р Тасос Танулас написа в отворено писмо още през ноември, че новата бетонна апаратура е " непозната " и " задушаваща " за паметника. Опозиционният водач и някогашен министър председател на Гърция Алексис Ципрас на собствен ред съобщи след посещаване предишния месец, че съответното видоизменение съставлява " корист " с културното завещание на Гърция

Янис Хамилакис, професор по археология и новогръцки проучвания в Университета Браун, е още по-остър - той споделя, че промените са 

" скандал с световни размери "

поради смисъла на паметника за световното завещание.  " Най-скандалното нещо може би е, че тези работи са осъществени без авансово систематично изследване ", споделя той. " Те явно са опит да се пресъздаде въображаемият Акропол от V век прочие н. е., Неокласическа колониалистка и националистическа фантазия, която се сближава с държавната стратегия за по-нататъшна комерсиализация на обекта. Ако са нужни доказателства, френският дизайнер Кристиан Диор ще бъде измежду първите, които ще се възползват от новите разширени пътеки с фешън шоу в Акропола идната седмица. "

Но гръцкият министър на културата Лина Мендони, също уважавана археоложка, отбрани ограниченията, като съобщи, че те са били утвърдени на голям брой равнища - включително мощния централен археологически съвет Кас.  " От 2004 година, когато Атина организира Олимпийските игри, приказваме за възстановяване на достъпа за хора с увреждания до Акропола. Всяка година към 150 души са съществено ранени, падайки поради хлъзгавата повърхнина на варовика на изхода ", изяснява тя. " Много хора са чупили краката си. Всеки случай се записва в дневниците на обекта. Каквото и да извършите в Акропола, ще разпали спор. Ако не извършите нищо, ще бъдете подложени на критика, а в случай че го извършите - отново ще бъдете подложени на критика. "

Екскурзоводите, събрани към касите за билети, се съгласяват, че новите пътеки са били от дълго време нужни. " Тук идват линейки минимум четири пъти седмично ", споделя Атина Питаки, която води посетители из Акропола от 1978 година " Била съм на това място достатъчно дълго, с цел да видя всички промени, и в действителност в този момент е доста по-добре. Това не въздейства на паметниците. Те към момента са впечатляващи както постоянно - и за първи път хората могат да им се насладят, без постоянно да се опасяват, че ще паднат. "

Корес знае, че го чака борба. Големите наводнения, разказани като " предсказуема последица " от новата настилка след мощните дъждове през декември м.г., наливат вода в мелницата на протестиращите. Но той се усмихва на тези обвинявания. " Върхът на един рид не може да се наводни. Всяка интервенция повдига въпроса за естетиката и е противоречив развой. Винаги става въпрос за претегляне на извоюваното и изгубеното. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР