За пръв път след провала на 7-ми юли 2017-та година,

...
За пръв път след провала на 7-ми юли 2017-та година,
Коментари Харесай

Китайската тежкотоварна ракета Лонг Марч 5 се завръща в експлоатация след близо две години и половина прекъсване

За пръв път след неуспеха на 7-ми юли 2017-та година, тежкотоварната ракета “Лонг Марч 5 ” ще се завърне в употреба. Изстрелването е планувано за края на 2019-та, а китайците имат потребност от триумф. Забавянето, проточило се близо две години и половина, докара до отлагания в региона на най-сериозните планове на Китай – градежа на орбитална станция, възвръщаема задача до Луната и начало на полетните тествания на идващия пилотиран транспортен съд, благодарение на който астронавти ще се насочат оттатък рамките на околоземната орбита. 

Новината за завръщането на “Лонг Марч 5 ” в употреба излезе на бял свят откакто публицисти оповестиха в интернет, че транспортните кораби “Юануан-21 ” и “Юануан-22 ” са напуснали пристанището и са се отправили към Тянцзин, с цел да бъдат натоварени с съставените елементи на ракетата. Това са първите плавателни кораби на Китай, особено предопределени да транспортират ракети. Пътешествието по вода ще отнеме към две седмици, а след идването на “Лонг Марч 5 ” на космодрума ще са нужни два месеца на подготовка. 

Ако идният полет през декември бъде сполучлив, в орбита ще бъде изстрелян спътникът “Шичжиян 20 ”, който ще размени изгубения през юли 2017-та “Шичжиян 18 ”. Но най-важното е, че възможният триумф ще даде зелена светлина за изстрелването на идната китайска задача до Марс. Полетът е плануван за лятото на 2020-та. Ако стартът на “Лонг Марч 5 ” още веднъж се провали, няма никакво подозрение, че ще се наложи двугодишно отсрочване. Това е обвързвано с орбиталните позиции на Земята и Марс, като удобно време за изстрелването на задача към Червената планета се открива единствено един път на две години. 

Аварията от 2017-та към този момент отсрочи изстрелването на лунната задача “Чанг’e 5 ”, която още в края на същата година трябваше да излети до естествения ни сателит, да вземе проби от повърхността му, след което още веднъж да отлети от него и да се завърне на Земята, доставяйки пробите за по-нататъшен разбор в лаборатории. Отлагането принуди Китай през 2018-та да изстреля софтуерно по-простата задача “Чанг’e 4 ”, която при започване на тази година сполучливо кацна на противоположната страна на Луната. 

“Лонг Марч 5 ” е нужна и за изстрелването на модулите на огромната галактическа станция на Китай. Стартът на първия модул “Тянхе ” бе плануван още за 2018-та година, само че той към момента не е изхвърчал. Това значи, че завършването на градежа на станцията в този момент се планува за средата на идващото десетилетие.

Не на последно място – новото потомство пилотирани кораби на Китай за задачи оттатък околоземна орбита ще летят чрез “Лонг Марч 5 ”. Дебютният полет на тестов транспортен съд в безпилотен режим бе плануван за началото на 2019-та, само че в този момент се обрисува да е реалност най-рано следващата година. 

Очакваме с неспокойствие завръщането на ракетата в употреба – прекалено много зависи от нея. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР