За пръв път от националния бюджет ще бъдат отпуснати 47

...
За пръв път от националния бюджет ще бъдат отпуснати 47
Коментари Харесай

Отпускат се 47 млн. лв. от бюджета за борба с мръсния въздух

За пръв път от националния бюджет ще бъдат отпуснати 47 млн. лева за битка с мръсния въздух, което ще бъдат предоставени на общините за замяна на отоплителни съоръжения, заяви вицепремиерът по климатичните политики и екоминистър Борислав Сандов преди присъединяване си на Съвета на Европейския съюз по околна среда във вторник, в Брюксел.

Това ще са средства за незабавни ограничения, а при старта на втория интервал на финансиране по Оперативна стратегия " Околна среда " 2014-2021 ще има финансов запас за тези цели в много по-големи размери, като средствата ще са ориентирани към семействата за замяна на отоплителни уреди, изясни Сандов.

Той заявява, че ще стартира по-активен разговор с локалните управляващи за решение на казуса с мръсния въздух, тъй като той е " сериозен проблем изключително във време на пандемия, тъй като води до по-голямо разпространяване на ковид и прави организмите ни по-уязвими ".

Като една от значимите задания и приоритет на политиката Сандов уточни връщането на България в европейският коловоз на развиване и да възстановяване средата на живот на българските жители.

Срещу страната ни има голям брой наказателни процедури, стартирани от Европейската комисия, като една от най-тежките е тази за превишение на нормите за фини прахови частици, разяснява още той. " Вероятно отново ще бъдем наказани от Съда в Люксембург, само че се надявам глобите да са по-ниски и да имаме повече време за осъществяване на ограниченията, добави екоминистърът.

Сандов е провел организира градивна среща с изпълнителния заместник- ръководител на Европейската комисия Франс Тимерманс, с който са разискали идните тежки задания пред България по Националния проект за възобновяване и резистентност. Предмет на полемиката е била и натоварената стратегия по Пакета " Подготвени за цел 55 " в границите на Френското председателство на Съвета на Европейски Съюз през първата половина на 2022 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР