За пръв път Оксана Легка идва в България на 3

...
За пръв път Оксана Легка идва в България на 3
Коментари Харесай

Една украинка в Ямбол и две истории за 3 март

За пръв път Оксана Легка идва в България на 3 март 2014 година Посещава връх Шипка. Причината е, че желае да тръгне по стъпките на прапрадядо си, който е взел участие в Руско-турската освободителна война. Днес 8 години по-късно Оксана също е на “фронта ”, единствено че в Ямбол и събира помощи са своите съграждани украинците. По мотив днешния 3 март споделя:

„ Агресията на Русия в Украйна върна въпроса дали в действителност знаем смисъла на Освобождението на България, което през днешния ден означаваме. По традиция, българите в този ден носят на Шипка български и модерни съветски флагове, отдавайки респект на руснаците, които ги освободиха. 

Но е нямало Русия, а Руска империя, която включва съвсем цялата територия на някогашния Съветски съюз и по-голямата част от Полша, Финландия, Румъния. Малцина хора знаят, че украинците изиграват  решаваща роля в боевете за освобождението на България. Според откривателите на Руско-турската война, територията на Украйна се е трансформирала в една от главните бази за образуването и снабдяването на настоящата войска преди навлизането ѝ на Балканите. “

 Оксана Легка е дълготраен радио публицист в Украйна. В момента тя е координатор за район Ямбол на Сдружението на украинските организации в България " Майка Украйна " / " Мати Украйна ". 

По стичане на същите нерадостни условия - войната в Украйна, няколко дни по-рано сме се срещнали с Олена Шопова и Олена Коцева. Коцева е ръководител на Сдружението на украинските организации в България “Мати Украйна “, а Шопова е счетоводител и координатор. И двете впечатляват с решителността си. “Моят племенник сега е на фронта ”, споделя Олена Коцева, а по погледа ѝ разбираме, че в случай че беше там, и тя щеше да е с пушка в ръка. 

“Мати Украна ” поддръжа непрестанна връзка с Украйна, координират настаняването на идващите в България украинци, изпращат натам помощи и откогато е почнала войната са всяка допустима минутата на телефона.  Имат огромна мрежа от доброволци, организирали са парещ телефон. Те поддържат и, в която има над 40 хиляди души.

В Ямбол Оксана търси способи за даването на заслон и  работа на украинците, които ще дойдат в града. На апелите ѝ за помощ за украинските жители, откликват много хора от града: „ Усетих толкоз обич, толкоз съпричастност. Искам да изкажа на българите моята благодарност, благодаря от името на нашата общественост в България и от името на целия украински народ за вашата поддръжка и съпричастност! Украйна ще победи, тъй като положителното постоянно побеждава злото! А светлината постоянно побеждава мрака! “

Семейството и приятелите на Оксана Легка са в Украйна, а за протичащото се там тя се осведоми от своите родители: „ Осем дни Русия продължава да бомбардира украинските градове, целеустремено унищожавайки мирни жители, деца и възрастни хора. Приоритет за тях са цивилните хора! Руската войска употребява неразрешени вакуумни и касетъчни бомби, прекрачвайки всички граници и нарушавайки всички правила на войната. ” 

Този вид бомби се считат за антихуманни и са неразрешени, защото при взривяване, целят оптимално проваляне върху живата мощ. 

" Обстрелват жилищните квартали, лечебните заведения, учебни заведения и детски градини. Най-много обстрелват тогава, когато хората излизат от бомбоубежищата. Хора се раждат и умират в бомбоубежищата.  Дори реанимациите се преместили в бомбоубежищата.

Появиха се доста съветски мародери, изключително в тези градове, които са окупирани от руснаци. Например, в град Тростянец (Северна Украйна), както и в Херсон (Юг) руснаците ограбват магазините, нахлуват в жилищата, разстрелват мирни хора и взимат всичко от вкъщи им.

Своите домове към този момент са напуснали повече от 1 млн.души. Хората нямат време за подготовка. Както са облечени, по този начин и потеглят. Нямат избор - или бягат, или ги убиват. Обстрелват и евакуационни рейсове. От началото на пълномащабната война в Украйна са починали повече от 2000 мирни украинци. “

От  тогава (24 февруари) в България са влезнали общо над 16 000 украински жители, сочи информация на Главна дирекция „ Гранична полиция “ към 3 март.  Повечето от украинските фамилии търсят леговище в огромните регионални градове в страна. 

Имат ли обаче подготвеност по-малките обитаеми места да предложат помощ  на украинските жители? Търсим отговора на този въпрос в Ямбол. 

 Самостоятелен етаж от къща с три стаи, един двустаен апартамент и една гарсониера – това са аварийните общински жилища, които Община Ямбол може да даде на бежанци от Украйна при нужда. 

В своята страница във Фейсбук от общината показват, че сега се преустройва общинска постройка по план „ Създаване на Кризисен център “. В нея могат да бъдат настанени 12 индивида. Ако е належащо, на страната може да бъде възложен и някогашният Дом за деца и младежи, лишени от наставнически грижи „ Юрий Гагарин “. Възможно е още да бъде преустроен и Домът за медико-социални грижи за деца. За да се трансформира тази постройка в подобаваща за обитаване обаче, е нужен забележителен финансов запас, с който община Ямбол не разполага. Или с други думи, тази опция отпада.  

Ямбол няма опция за настаняване на бежанци в туристически бази и хотели, тъй като в никакъв случай не е разполагала с такива. Варианти обаче не престават да се търсят, а в обществените мрежи част от жителите на града  изразяват подготвеност да дават домовете си за прилагане на украински жители,.

От началото на седмицата в Ямбол тече и акцията на Българския червен кръст. В регионалната конструкция на БЧК в града постъпват дарения най-вече от жители. Директорът на БЧК – Ямбол - Митко Филипов споделя, че е по отношение на хора от локалния бизнес, които създават облекла и обувки или оферират в своите супермаркети хигиенични такъми. „ Всички те показват подготвеност да оказват помощ, усещаме тяхната угриженост. Няма човек, който да отхвърля да помогне, жителите демонстрират интензивност. “, споделя той.

Спрямо рекомендациите на СЗО обаче помощите, които се подаряват в БЧК би трябвало да бъдат с етикет. Това условие цели да бъде предотвратено разпространяването на вирусни болести. 

Тъй като не всеки може да подари чисто нови такъми, украинката Оксана Легка стартира самодейност по основаване на Пункт за събиране на помощи за потърпевшите от войната в Украйна. Пунктът ще проработи в Ямбол от понеделник, 7 март. Помещението е предоставено безплатно от гражданин на град Ямбол и се намира на ул. „ Бузлуджа “ 15, до Военния клуб ", прецизира Оксана Легка.

Към момента са се отзовали петима доброволци за работа в пункта. Те ще дават наряди от по няколко часа. Там ще се събират дарения на движимости от първа нужда – топли облекла, обувки, храна, хигиенични материали и медицински консумативи.

Украинката има концепция за образуване на благотворителен концерт, средствата от който да отидат  за покриване на потребностите на украинците. Не се учудвайте - Оксана е приключила Музикалната академия в София.

Казва още, че през днешния ден Украйна е принудена да написа една от най-тежките страници в своята история. Украинката дефинира всяка демонстрация на човещина, състрадание и грижа като принос към успеха на положителното. 

„ В България не престават да идват моите сънародници, които търсят избавление и протекция. Аз като украинка не мога да остана встрани от  тази кървава война, по тази причина се включих в акцията за помощ както към идващите украински бежанци, по този начин и към хората, които остават в Украйна. Аз съм украинка, аз съм просто щерка на моята земя “.

 За отразяването на войната в Украйна от българските медии Оксана споделя следното: „ Руската агитация в България е многоизмерима, само че можем да кажем, че се базира на трите най-важни сфери за обществото – просвета, бизнес и политика. Като публицист, проследявам българските медии, които играят голяма роля по време на война. Мога да кажа, че огромните медии в България предават добре събитията в Украйна, макар някои „ залитания “. Обаче доста медии, особенно районни, бъркат и " толерират " дейностите на Путин и съветската експанзия, опасявайки се да не обидят локалните русофили, казвайки истината. 

На всички обаче ни е ясно какви огромни средства отделя Русия, с цел да популяризира дезинформация и да подхранва своята войска от тролове. А форумите за мнения в българските медийни уеб сайтове се трансформират в основен детайл в съветската скица за дезинформация, това демонстрира проучване от 2021 година на учени от университета в Кардиф, Англия “.

Според Оксана Легка задачата на съветския президент Путин е била да разедини украинския народ, само че резултатът от войната е тъкмо противоположния: „ Няма семейство, което да не се е присъединило във войната. Брат ми също се записа като доброволец и към този момент осми ден се бори. Войната сплоти цялата ни нация - всички хора, политици и съперници, враговете се са помирили - в името на превъзмогване на основния зложелател “, продължава тя. 

Според изследване на украинска неправителствена социологическа организация “Рейтинг ", 80% от интервюираните украинци са подготвени да защитят целостта на Украйна с оръжия в ръцете си.

Връщаме се най-после и на тематиката 3 март. 

Оксана знае обстоятелства, които не са част от формалния роман на българските историци. У нас обичайни благодарим на руснаците, които с годините го и изискват от нас. 

“Руският императорски щаб взема решение да употребява военния капацитет в най-близката си до България вътрешна колония, вместо да изпраща гарнизони от Москва и Санкт Петербург. Тогавашната царска войска, която се бие с турците, включва огромен брой гарнизони, чиито имена демонстрират произхода на военните - Киив, Харкив, Полтава, Житомир, Волинь, Чернигыв, Галиция, Мариупол и десетки други.

Сред най-висшите командири, които стават известни по това време, а: Максим Богацевич, Александър Липински, Павло Гарковенко, Васил Гудима, Александър Немиря и други Отделно би трябвало да се упоменат имената на именитите генерали Федор Радецки и Михаил Драгомиров, които са основните герои на войната.

Общо няколко хиляди украинци умират в борбите за Шипка, Плевен и Никопол през 1877-78 година Има доста съзнателно безмълвие за ролята на Украйна в тази война “, приключва Оксана.

Ако желаете да подпомогнете  “Мати Украйна ”, можете да извършите подаяние: 

Титуляр: СУОБ “Мати Украйна ”,

Банка: Уникредит Булбанк

IBAN: BG79UNCR70001522046600

BIC: UNCRBGSF

Основание за заплащане с текст “ДАРЕНИЕ –ПОМОЩ ЗА УА ” (украинска войска и самоотбрана) или “ДАРЕНИЕ – помощ за бежанци ” са освободени от такси и комисиони.

Можете да подкрепите акцията и посредством изпращане на дарителски SMS с текст: “DMS MATI UKRAINA ” на номер 17 777 на трите мобилни оператора
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР