За потребителите най-важно е крайните продукти, т.е. храните от животински

...
За потребителите най-важно е крайните продукти, т.е. храните от животински
Коментари Харесай

Фуражният сектор е най-контролиран в България

За потребителите най-важно е крайните артикули, т.е. храните от скотски генезис, да са качествени и безвредни. Добиването и производството на безвредни храни от скотски генезис е директно обвързвано и с храненето на животните с качествени и безвредни комбинирани фуражи. Поради тази причина в законодателството по фуражи оптимално допустимите граници на нежелани субстанции са доста по-ниски от тези при храните за хората.

Всички оператори от бранш „ Фуражи “ по цялата агро-хранителна верига в Република България, в това число производители на комбинирани фуражи и фермери, извършват използваното право на Европейския съюз и националното законодателство по отношение на хигиена на фуражите. Браншът на производителите на комбинирани фуражи и животновъдите избират да употребяват български фуражни първични материали, само че при дефицит същите се обезпечават посредством доставки от други държави-членки на Европейски Съюз и от трети страни.
-->
Контролът на операторите от фуражния бранш в Република България минава през няколко стадия. Първият стадий е осъществяването на проектите за самоконтрол за качество и сигурност, като на входа на предприятието се вземат проби от фуражни първични материали за разбор за наличие на нежелани субстанции (микотоксини, пестициди, тежки метали и т.н.) и за качествени индикатори. Също по този начин от създадените комбинирани фуражи се вземат проби за разбор за наличие на нежелани субстанции и за качествени индикатори.

Вторият стадий е осъществяване на формален надзор на фуражи от страна на Българска организация по сигурност на храните, с което се удостоверява и подсигурява, че създадените фуражи в Република България дават отговор на условията за сигурност, според използваното законодателство в бранша. 

Към момента в Република България за гарантиране здравето на хората, животните се изхранват с безвредни фуражи и управлението на Съюз на производителите на комбинирани фуражи няма да разреши на некомпетенти лица от други браншове от хранителната верига да се изричат по отношение на сигурността на българския фураж.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР