За последните два месеца бяха одобрени европейските средства по седем

...
За последните два месеца бяха одобрени европейските средства по седем
Коментари Харесай

Пеканов: Над 16 млрд. лв. ще се влеят в икономиката ни в следващите шест години

За последните два месеца бяха утвърдени европейските средства по седем от оперативните стратегии  за 14 милиарда лева, които ще се влеят в българската стопанска система в идващите шест години по новия програмен интервал. Отделно националното съфинансиране е над 2 милиарда лева, като общо средствата стават над 16 милиарда лева Това заяви на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът Атанас Пеканов, който даде информация за статута и положението на оперативните стратегии и европейските средства за идния програмен интервал, предава Българска телеграфна агенция.

Този запас е извънредно значим за българската стопанска система, за дребните и междинните предприятия, основната инфраструктура, и ще адресира значими проблеми пред страната ни. Изключително доста средства са обезпечени за развиване на човешкия капитал, за отбрана на най-уязвимите групи от популацията, добави вицепремиерът.

По думите му, би трябвало да се осигури сериозен надзор върху възлагането и осъществяването, " с цел да сме сигурни, че ще реализираме оптималния резултат ".

" Това е третият програмен интервал за България и в него се надяваме, че ще продължим да подобряваме практиките и ще съумяваме да използваме тези запаси все по-добре ", посочи Атанас Пеканов. 

Той посочи, че е свършена извънредно доста работа от няколко поредни екипа от няколко държавни управления. " Става въпрос за извънредно доста диалози с Европейска комисия, с цел да бъдат приключени тези стратегии и да дават отговор на всички регламенти на Европейски Съюз, и в това време да дават отговор на разпознатите от нас потребности на нашата стопанска система и общество ", сподели вицепремиерът и благодари на всички свои сътрудници в администрацията, които са положили извънредно доста старания, с цел да се стигне дотук.

Пеканов акцентира, че това са средства, които Европейски Съюз отпуска за конвергенция, за постигане на европейския стандарт за по-бързо догонване на европейските стопански системи. 

" Някои от тези средства са отделяни за разнообразни типове рецесии с кратковременен темперамент като пандемията от ковид да вземем за пример. Дългосрочно обаче европейските структурни фондове и кохезионни стратегии имат задачата да подкрепят догонването, доближаването, кохезията, и би трябвало да запазят този темперамент ", сподели Пеканов. Според него Европейски Съюз във връзка с рецесиите би трябвало да има обособен запас, който да ги адресира.

Оперативните стратегии, посочи вицепремиерът, имат ясна цел - а точно да оказват помощ за доближаването на районите в Европейски Съюз, да оказват помощ на страни като България да догонват по-бързо. Пеканов сподели, че в този момент се навлиза в основната фаза на тези оперативни стратегии и това е реализацията им.

Вицепремиерът Атанас Пеканов разяснява признатата от нидерландския парламент резолюция, съгласно която страната не би трябвало да гласоподава в поддръжка на приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство и я дефинира като  " разочароваща ".

" България от 11 година покрива техническите критерии за влизане в Шенген. Смятам, че сме създали всички приходи това да се случи. Понякога, в други страни, такива решения стават жертва на вътрешнополитическите полемики и спорове ", уточни Пеканов. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР