За последните 24 часа у нас са регистрирани 1644 случая

...
За последните 24 часа у нас са регистрирани 1644 случая
Коментари Харесай

Пак много случаи на ковид, продължаваме да мразим ваксините

За последните 24 часа у нас са регистрирани 1644 случая на ковид. От направените 6754 теста 24,34% са били позитивни, което значи, че един от всеки четирима тествани е позитивен.

Починали са 6 души за денонощието, а от началото на пандемията - 37 313, демонстрират данните в Единния информативен портал.

Активните случаи към днешна дата са 15 426.

Новопостъпили в болница са 137 души, а 421 са излекуваните за миналите 24 часа.

Хоспитализирани са общо 817, от които 45 в интензивни отделения.

75,18% от новопостъпилите в лечебни заведения и 66,63% от умрелите през вчерашния ден са били неимунизирани.

От началото на пандемията у нас са регистрирани общо 1 190 644 коронавирусни инфекции, а от началото на имунизационната акция са били сложени 4 450 193 дози ваксини. Вчера са сложени 4005 дози ваксини.

Епидемиологът проф. доктор Мира Кожухарова разяснява през вчерашния ден, че имунизацията против Ковид-19 по някакви аргументи не бе добре призната от българското общество и едвам по-малко от една трета от популацията на страната е имунизирано.

Няма смяна в отношението на хората към имунизацията против Ковид-19, счита тя. В момента има известно повишаване на броя на приложените дози, само че този нараснал интерес е от хора, които към този момент са имунизирани и си вършат втора бустерна доза. Процентът на хората, които имат две дози, който се регистрира всекидневно от Единния информативен портал, е към 30.

По думите й, сега смъртните случаи в резултат на ковид по никакъв начин не са доста, което се изяснява с това, че всяка вълна протича по-леко, тъй като съществува базисен имунитет.

По думите на проф. Кожухарова, постковид болесттите не са толкоз постоянно срещани, колкото се приказва на тази тематика. „ Не би трябвало хората да бъдат в допълнение притеснявани, тъй като задача номер едно на този, който се е разболял от Ковид-19, е да оздравее, сподели тя. Възможно е да се отключат болести, които са съществували, само че индивидът не е ходил на прегледи, не се е интересувал от здравето си. От друга страна обаче, профилактичните прегледи са внезапно намалели и във връзка с онкозаболяванията се чака повишаване, и то – късно открити. Защото към този момент две години хората заобикалят да вървят на доктор за профилактични прегледи. “

Тя предложи хората да подходят умерено умерено към лятната си отмора в подтекста на заплахата от заразяване с Ковид-19. „ Най-големият брой инфектирани са в двете морски столици, напомни доктор Кожухарова. Всяка епидемиологична вълна следва своите закони и ще се усилва още известно време. Без някакви драконовски ограничения, хората би трябвало да бъдат задоволително рационални да се пазят, изключително тези, при които има риск от по-тежко протичане на Ковид-19. “
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР