За последните 20 години дивечът в България се е увеличил

...
За последните 20 години дивечът в България се е увеличил
Коментари Харесай

Частници превзели част от държавните ловни стопанства

За последните 20 години дивечът в България се е нараснал двойно

След бракониерството през 90-те години, за последните 20 години дивечът в България се е нараснал двойно. Това съобщи Александър Дунчев, изпълнителен шеф на Изпълнителната организация по горите /ИАГ/, който бе изслушан в Народното събрание по отношение на ръководството на ловните стопанства, ловните бази и договорите за ръководството на ловните територии в Република България.

Дунчев разясни, че популацията на дивата свиня е потърпевша поради чумата, само че има двойно нарастване на сърни и глухари и други

Дончев изясни, че след встъпването в служба на служебното държавно управление са ревизирали на място част от държавните ловни стопанства. Той уточни, че за последните пет години са налети 43 млн. лева в държавните ловни стопанства, а от частни сътрудници вложенията са за към 12 млн. лева Печалбата била към 15 млн. лева

" Изключително ниска възвращаемост - към 25 % ", разяснява Дунчев.

" Направихме разбор на всички ловни стопанства за техните контракти за взаимна активност през последните 10 години и установихме следното - тези ловни стопанства, които имат контракти за взаимна активност, т.е. имат частни сътрудници, са към 20 ", сподели той.

По думите му договорите са подписани след 2008 година, когато след промени в Закона за лова и опазването на дивеча, е основана опция частни сътрудници взаимно с държавните ловни стопанства да си разделят разноските и да се грижат за дивеча, тъй че да се усъвършенства неговото положение.
" Данните за дивеча демонстрират, че това е имало резултат ", сподели той.

Директорът на ИАГ разяснява, че настанявайки се в тези ловни стопанства обаче, частните сътрудници получават директен достъп до ръководството на стопанството. " Тези хора, богати, почетени от нас с икономическите позиции, съумяват да подчинят ръководството на стопанството до степен, в която споделят какъв да е шеф, кой да влиза да ловува в стопанствата, кой да употребява базите и резиденциите. Три от тях към този момент са приватизирани ", сподели Дунчев. По думите му и три от оградите също са приватизирани.

Борислав Сандов направи записка към Дунчев, че в действителност няма възвращаемост, а загуби за държавните ловни стопанства. " Тези стопанства работят на загуби, главно загуби за държавния бюджет ", установи депутатът и попита кой реализира контролът при сключването на тези контракти.

По отношение на контрола в ловните стопанства, Дунчев уточни, че законът изисква контролът да се прави от организацията по горите и районните дирекции по горите. Моята преценка е, че контролът през годините, е осъществяван официално, разяснява той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР