За поредна година Военномедицинска академия (ВМА) подкрепя инициативата за Ден

...
За поредна година Военномедицинска академия (ВМА) подкрепя инициативата за Ден
Коментари Харесай

ВМА с призив: Остани жив, пази живота

За поредна година Военномедицинска академия (ВМА) поддържа самодейността за „ Ден без починали на пътя ” , който означаваме през днешния ден (20 септември) и има за цел да се понижи броят на пътно-транспортните катастрофи с съдбовен излаз.

„ Войната по пътищата не стопира, а черната статистика става все по-жестока. Според данните, всеки ден по пътищата на Европа умират 70 души. Инициативата „ Дни на сигурност ” на ROADPOL се организира за поредна година, като наследява положителните практики, виновната задача и посланията на TISPOL (Европейската мрежа на службите на пътна полиция), която се организира в цяла Европа “, показват от ВМА.

Тазгодишното обръщение е „ Остани жив! Пази живота! “, а негови посланици са курсантите от първия випуск военни лекари, които следва да се дипломират единствено след броени дни.

„ Безопасността на придвижване по пътищата е споделена отговорност на цялото общество за запазване живота и здравето на всички участници в придвижването. По време на образованието си станахме очевидци на извънредно травматични случаи – освен физически, само че и душевен. Част от тях провокирани след момент нехайство или пък лековерие. Ние сме избрали най-хуманната специалност и имаме вяра, че персоналният образец е част от нашата осъзната гражданска отговорност “, споделят бъдещите медици под пагон.

Дните на сигурност на ROADPOL постоянно се организират по едно и също време с Европейската седмица на подвижността на Европейската комисия от 16 до 22 септември. Идеята на уредниците е да покажат по какъв начин може да понижим заплахите в придвижването по пътищата и да увеличим личната си сигурност, без значение дали пътуваме с кола, мотоциклет, велосипед, електрически скутер или като пешеходци.

Автомобилът може да ни убие нас, само че ние може да убием и други хора. Травматизмът на пътя е основната причина за гибел през последните години, разясняват медиците от ВМА, където всекидневно постъпват пациенти след пътно-транспортни катастрофи от цялата страна.

„ Прекомерната скорост е главната причина за гибелта на пътя. От вас зависи да останете живи и да спасите животи, безапелационни са лекарите и приканват водачите да не се разсейват, до момента в който са зад кормилото. Според данните, пешеходците имат 90% късмет да оцелеят след удар от транспортно средство, движещо се с 30 км/ч, и по-малко от 50% късмет – при удар с 50 и повече км/ч “, показват още от ВМА.

Обучението по първа помощ е идея и за Военна болница. Провеждат се годишни курсове за представителите на най-голямата мотоорганизация в България “Sofia Riders ”. Стотици са бойните санитари, подготвени във ВМА да избавят живот както на фронта, по този начин и при бедствия, повреди и произшествия в спокойно време. Своето образование приключиха и първите военни и цивилни парамедици.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР