За поредна година се реализира есенното засаждане на дървета и

...
За поредна година се реализира есенното засаждане на дървета и
Коментари Харесай

Над 1000 дървета и десетки хиляди храсти са засадени в Габрово през последните 8 години

За поредна година се осъществя есенното засаждане на дървета и шубраци на територията на Габрово.

Посадъчният материал е обезпечен посредством бюджета на Оперативна програма „ Благоустрояване “ като част от закупените дървета и шубраци са предоставени на учебни заведения и детски градини, които са поискали да облагородят дворните си пространства, допълвайки съществуващата растителност.

Основните типове дървета, които се засаждат, са съобразени с градските условия, като доминират кестен, явор, бреза, явен, смърч и каталпа.

През актуалната година отдел „ Озеленяване “ добави с нови дървета и шубраци зелените линии от двете страни на бул. „ Христо Смирненски “ в региона сред ЖП гарата и парк „ Колелото “, актуализирана е и фигурата с рози зад Регионална библиотека „ Априлов-Палаузов “.

Кампанията „ Зелено Габрово “, която се организира за поредна година по самодейност на отдел „ Озеленяване “ към Оперативна програма „ Благоустрояване “, този път е ориентирана към детските градини и учебни заведения на територията на Габрово, които показват изключителна интензивност. Част от предоставената им към този момент декоративна растителност е засадена в дворовете на ДГ „ Младост “, ДГ „ Мики Маус “, ДГ „ Радост “, ДГ „ Мечо Пух “, ОУ „ Ран Босилек “, ОУ „ Иван Вазов “, ОУ „ Христо Ботев “, ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий “, СУ „ Отец Паисий “ и ПМГ „ Академик Иван Гюзелев “.

В акцията взеха присъединяване и по-голямата част от габровските села, като с изключение на закупената растителност са предоставени сезонни и многогодишни цветя, шубраци и декоративни треви, създадени и отгледани в оранжериите на предприятието.

През последните години фима Уко България прави годишно подаяние на луковици лалета, които допълват пролетните цветни фигури в градската и паркова среда в Габрово.

Сезонно, два пъти в годината, отделът подменя едногодишните цветя в цветните фигури и кашпи в града. При лятното и зимното зацветяване съотношението сред закупена и създадена от „ Озеленяване “ растителност е почти 1:2 в интерес на личното произвеждане.

В оранжериите се развъждат и отглеждат сезонни есенно-пролетно цъфтящи, лятноцъфтящи и листнодекоративни цветя от типовете пламъче, тагетес, петльов гребен, мушкато, сакъзче, биденс, кала, алтернатера, дихондра, ирезине, теменужка, шибой и други, както и многогодишни цветя, почвопокривна растителност и декоративни шубраци – ахилея, кореопсис, гайлардия, монарда, ехинацея, иберис, хоста, лавандула, рози, хортензия, птиче грозде, винка и други

От основаването си през 2015 година досега „ Озеленяване “ поставя грижи за зелената система на община Габрово. Дейностите, които извършват чиновниците на отдела, сплотяват поддържане на зелените площи както в града, по този начин и в региона на общинска пътна мрежа, подготовка на почвата за засаждане на цветя, дървета и шубраци, осъществяване на резитби и премахване на сухи и рискови дървета и клони, зацветяване, затревяване и засаждане на дървесна и храстовидна растителност.

През миналите 8 години със лични сили и с кампанийно присъединяване на жители, детски градини, учебни заведения и други в града са засадени над 1000 дървета и десетки хиляди шубраци, включително влиза и новозасадената растителност при възобновяване на градската среда в региона на „ Колелото “, междублоковите пространства от кръговото кръстовище в региона на „ Шиваров мост “ посока център и построяването на източна градска улица и други, осведомят от Оперативна програма „ Благоустрояване “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР